香港龜友論壇

查看: 2338|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

唉...唉/_\ 呢隻一D都唔Heahlthy既healthy仔..

樓主
話說尋晚....我發現healthy仔個底甲有d啡啡地色同爛左少少.................................................
呢隻仔之前有白點..個頭有大白點...之後瘸皮入眼搞到單左隻眼.....睇完中鋒之後都已經好左7成...
家下又咁....唔知係咪上次好似倉鼠咁爬黎爬去果時整親...
而且佢腸胃有d唔好有時痾d透透地明既野..........
healthy仔你幾時先healthy><? 心痛死我啦

各位c兄c姐我應該點幫healthy仔好? 暫時乾養中!

沙發
卓子 發表於 2013-6-1 21:49
話說尋晚....我發現healthy仔個底甲有d啡啡地色同爛左少少.............................................. ...

白色透明野....我之前有隻珠又係咁...睇完中鋒之後...我都未用藥佢就....走左...
快d去睇多次中鋒兄...
白色透明野....多數係腸胃有事...龜龜食開d咩?
如有錯請各位更正!
回復

板凳
icaicayin 發表於 2013-6-1 21:58
白色透明野....我之前有隻珠又係咁...睇完中鋒之後...我都未用藥佢就....走左...
快d去睇多次中鋒兄...
...

因為前日同大前日佢都無食野(應該係話咬碎d糧但無咩點食), 我前日有帶佢睇中鋒~ 佢叫我浸reptoboost 炸! (果時唔係好覺有爛左甲...)

尋日同今日都有食龜糧呀 係平時既一半..唔知係咪我平時比得太多佢食佢食滯左

龜龜食開龜糧呀.. 係魚街買..無寫係咩牌子..我諗住聽日係元朗買zoomed呀命脈呀果d大牌子healthy仔架喇...不過個爛甲唔識搞..好似有好多成因..唔識對症下藥

俾得太多佢食可能會消化唔切... 佢係日日都有便便嗎?  發表於 2013-6-1 22:23
回復

地板
卓子 發表於 2013-6-1 22:04
因為前日同大前日佢都無食野(應該係話咬碎d糧但無咩點食), 我前日有帶佢睇中鋒~ 佢叫我浸reptoboost 炸!  ...

我諗都係暫時乾養先
呢2日天氣好俾佢曬1x分鐘太陽, 晒果時俾d水佢(浸過腳仔)
另外之前上網睇過呢個....你睇下healthy仔有冇呢d症狀(希望冇)
http://www.2000fun.com/thread-3215956-1-1.html

c姐加油, healthy仔都加油!
回復

icaicayin 發表於 2013-6-1 22:08
我諗都係暫時乾養先
呢2日天氣好俾佢曬1x分鐘太陽, 晒果時俾d水佢(浸過腳仔)
另外之前上網睇過呢個....你 ...

佢d爛甲case同healthy仔好似唔係好同呀>< 唉..暫時唯有曬下太陽都乾養住先...thz c姐
回復

卓子 發表於 2013-6-1 22:24
佢d爛甲case同healthy仔好似唔係好同呀>< 唉..暫時唯有曬下太陽都乾養住先...thz c姐 ...

因為咁岩你搵中鋒果個甲未有事...
唔知咩事所以唔好亂用藥先
乾養的一兩日睇下點, 一係你連呢張相都post俾中鋒ching睇
睇下佢知唔知咩問題
回復

icaicayin 發表於 2013-6-1 22:28
因為咁岩你搵中鋒果個甲未有事...
唔知咩事所以唔好亂用藥先
乾養的一兩日睇下點, 一係你連呢張相都post ...

唯有係咁啦 呢排healthy仔真係搞到我人都謝哂
回復

卓子 發表於 2013-6-1 22:31
唯有係咁啦 呢排healthy仔真係搞到我人都謝哂

我明白的....龜龜有事真係好心痛...又唔知可以點幫佢

thanks c姐a lot!  發表於 2013-6-1 22:35
回復

回復 卓子 的帖子

healthy仔 加油呀~!!
快啲好返~唔好要主人咁擔心你啦~
回復

回復 icaicayin 的帖子

佢日日大便有架~~
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-3 19:49
回復 卓子 的帖子

healthy仔 加油呀~!!

thanks c姐~!希望healthy仔快d好返
回復

回復 卓子 的帖子

小龜龜真係要加倍愛心同耐性~比心機呀~
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-3 22:48
回復 卓子 的帖子

小龜龜真係要加倍愛心同耐性~比心機呀~

無錯 好想佢快d好返等我買多隻龜龜陪佢
回復

回復 卓子 的帖子

如果再養 你想養邊種龜龜呀?
聽師兄講 混養好易上癮架(正確係)你會否試下呢^^
回復

回復 龜龜ying 的帖子

cjie
妹妹好返味啊

Haha有心喇*妹妹經已康復!  發表於 2013-6-12 00:04
回復