香港龜友論壇

查看: 10937|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

睇完三間動物醫院後既少少感受

樓主
各位龜友,以下純粹個人感受,沒利益輸送,不喜物插

小人養龜十年,上年因龜龜難產而開刀,開刀後因小人照顧不善而過身,所以再面對囡囡難產情況,非常緊張~連工都唔想返。

今年5月12日,發現阿囡噴出奶白色液體,聽聞元朗有間醫龜的診所,於是飛小巴去求醫。
睇囡囡既係一位外籍女醫生,另有護士在旁協助及翻譯
詳細都唔數咁長......有三點較奇怪和失望既係
1.女醫生好似對龜龜不感興趣,唔想掂佢咁
2.我帶去既白龜液體睇都冇睇過
3.案頭有本英文講龜既厚書,仲周不時翻閱
我心疑惑佢識唔識醫
結果照X光,確定冇爆蛋,就當係肚痾咁醫,打抗生素  之後仲要每三日返黎打兩支,共8-9次

當時姑娘有表示,如果生唔到蛋,係冇催生針呢回事,只能開刀。(有爬文既龜友都知係有啦!)
如果開刀就會由"老細"肥佬醫生開......我心諗咁頭先美女醫生係唔係即係唔識醫架?

無可否認,第二日囡囡冇肚痾,但體重依然下降。我就依然擔心。
打左三轉抗生素後,終於決定轉去睇大圍。
那時元朗護士仲係咁講~一定要打完抗生素療程,否則有抗藥性。
本來我諗住佢講到抗生素療程,請大圍既醫生幫佢完成
結果,元朗那間FAX過去既"病歷"根本唔清唔楚
醫生只知佢那邊打過針,但完全冇講打咩針仲令醫生誤會佢打催生針......
當我聽到,真係唔好意思,真係想講YZ@#......另外冇記錄體重,只用英文寫"體重下降"!!!
好彩我每次自己都有記低!

大圍這位醫生其實囡囡一直都有睇開,我也相信他
X光,驗血同催生針留院做齊,但囡囡依然生唔到
結果醫生提議開刀
開刀~~~心理陰影極大,所以冇即時應承

回來聽大家介紹土瓜灣醫生,所以又轉
醫生今次先開一星期補充體力的糧給囡囡,下星期再約打針,如果唔得真係要開刀了
去到土瓜灣呢到,見到其他龜主人,好多都聽口碑以來
我喜歡他有顧及囡囡身體情況先決定打針時間,並即時抽囡囡泄殖孔既分泌物用顯微鏡檢視
其實醫生很累,(真係人怕出名)但都願意仔細解釋囡囡情況
希望囡囡自己爭氣,生到啦
如果最後都唔得,我都會聽話俾囡囡開刀

重申:以上純粹個人感受,不喜勿插,謝謝各位

評分

參與人數 6威望 +19 收起 理由
龜媽 + 1 多謝分享
地獄火 + 3 熱心幫助
wel524 + 3 多謝分享
wongfafa + 10 原創內容
twbb + 1 多謝分享
lishuikuen + 1 多謝分享

查看全部評分

沙發
元朗果間城市獸醫,印象中只係識乜都用抗生素醫
其他乜都唔識
仲叫我買呢樣買果樣屈我錢
尤奇是果幾件鬼佬鬼婆嘅所謂醫生

總之就....唉......我以後都唔會貪"方便"  發表於 2013-6-2 12:20
回復

板凳

一定一定!!!!  發表於 2013-6-2 12:21
回復

地板
唉好醫生難求

係呀  發表於 2013-6-2 15:19
不能再認同更多,終於明白做人呀媽既心情  發表於 2013-6-2 12:52
回復

我今日都帶小巴去中鋒哥到,但原來佢下午先返,中鋒嫂估係肺炎(但小巴無開口抖氣),唯有放低小巴係中鋒哥到先,我都預左中鋒哥都唔得嘅話就帶小巴去土瓜灣架喇,同時祝囡囡大步覽過,回復健康啦

小巴咁多病痛慘慘  發表於 2013-6-2 22:16
中鋒有隻藥醫肺炎幾好  發表於 2013-6-2 15:21
回復

回復 twbb 的帖子

要約就要快,琴日姑娘話約到6月5號了(好似)
祝大家龜龜平平安安健健康康
回復

開刀吧没辦法了

聽醫生點講就點做啦  發表於 2013-6-2 15:42
回復

祝早日康復!

承你貴言  發表於 2013-6-2 15:42
回復

我諗香港真係識醫爬蟲(包括龜)病既醫生,十隻手指都數得晒

好彩有呢個論壇,大家資訊多左,起碼識得去邊間;P  發表於 2013-6-2 15:43
回復

祝囡囡一切順利,度過難關
另外,請問你在土瓜灣是睇余醫生還是黃醫生?
回復

呢度有幾位 C-Hing / C-mui ,E 龜仲叻過果 d 所謂獸 E,可惜某幾位 C-mui 已經甚少係度出現
回復

twbb 發表於 2013-6-2 12:43
我今日都帶小巴去中鋒哥到,但原來佢下午先返,中鋒嫂估係肺炎(但小巴無開口抖氣),唯有放低小巴係中鋒哥到先, ...

我成日都唔明咁多小朋友被人洗左腦咁
唔信獸醫竟然走去信江湖術士?
我有好幾次俾佢醫死
回復

地獄火 發表於 2013-6-2 14:55
呢度有幾位 C-Hing / C-mui ,E 龜仲叻過果 d 所謂獸 E,可惜某幾位 C-mui 已經甚少係度出現 ...

邊幾位C Mui呀火兄,令唔令ga
回復

元朗教育路果間 城市獸醫動物及珍禽異獸醫院

回復 boap 的帖子

原來咁多人知呢間野
我去澳洲三個月,將天竺鼠交低俾朋友照顧,朋友話隻鼠耳仔痕,帶隻鼠去睇呢間野(我本身睇開九龍動物醫院Dr. Diana),睇呢間野次次唔同醫生,醫生開mic睇話有體外寄生蟲,開左強力口服抗生素(未滿1000g天竺鼠唔受得),同要人個個星期番去滴寵物店有得賣既杜蟲藥(其他醫生係俾針筒你番去一個月滴一滴咁大把,因為天竺鼠體重輕,用既藥係小貓同既藥)

朋友一直唔理我既安排,亂用墊材,令隻鼠鼻敏感,我已經同佢講左好多次唔可以,佢地帶隻鼠去睇醫生,個醫生又開強力抗生素(同上次療程相隔2-3星期),又話種菌(但無report睇),又唔識將藥粉開成甜藥水,又唔識開草粉(因為食左抗生素會無胃口,條腸又慢,要將益生菌加落草粉度灌食),收完幾千蚊驗唔出有菌,仲叫我朋友個個星期帶隻鼠番去吸氣,我到依家都唔知係吸咩氣。然後我就提早番香港拎番隻鼠,去九龍動物醫院睇,900蚊搞掂晒,由頭到尾唔需要食抗生素。

有位朋友帶倉鼠去呢間野做手術,因為倉鼠個食囊推左出黎,個醫生無用線綁實個囊,隻鼠一醒番個囊就甩番出黎

仲有朋友帶龍貓去檢查牙齒,點知俾佢亂打鹽水,嘔左成晚。

呢間野唔止係唔識醫龜咁簡單,根本係所有小動物都唔識醫。

後記: 補多兩句病歷果度,元朗果間病歷的確唔清唔楚,我番到香港後追番所有report同用過咩藥,佢都答我無。話驗乜驗物既report係醫生先識睇,所以無野俾我睇倒,錢就收左咁囉。

嘩..!! 甘都得!!  發表於 2013-6-5 22:09
真係好過份喎!!!!!  發表於 2013-6-2 15:44

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
地獄火 + 3 功德無量

查看全部評分

回復

回復 colala 的帖子

余醫生呀
回復

回復 kamkamkaka 的帖子

余醫生果度,你咁樣睇一次幾多錢呀,唔該

PM話你知  發表於 2013-6-2 15:52
回復

唔該晒師兄

唔好客氣,但....哈哈網上既龜友都覺得我係男人???  發表於 2013-6-2 16:08
回復

咁我想問係咪除左城X以外所有診所都唔駛你隔三日返去打針?
回復

唔好意思,其實我無留意其他人係男係女,我上黎只係想同啲龜友分享一下龜龜嘅喜與樂,我唔係諗住上黎交友架,男又好,女又好啦,都無所謂啦

冇事冇事,只係覺得有點攪笑,嘻嘻  發表於 2013-6-2 16:34
回復

回復 小草 的帖子

因為城X係用抗生素,咁同人一樣,抗生素係應該用完一個療程
不過我都試過另一隻囡囡因感冒要用抗生素,但當時大圍係配好晒,俾我自己回家自己幫佢打
方便好多
回復