香港龜友論壇

查看: 2286|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

(已找中蜂治療) 我隻龜隻手無端端腫左 (內有圖) 求各師兄幫

樓主

係呢幾日睇我隻龜個陣無咩事...   但我今日睇個陣..發現左佢有隻前腳比另一隻腳腫左好多``
但明明咩都做無過呢幾日`` 求師兄幫幫手..  有無解救方法~~``
另外..佢係仲可以行..可以游到水``

沙發
kaiman0624 發表於 2013-6-15 22:42
係呢幾日睇我隻龜個陣無咩事...   但我今日睇個陣..發現左佢有隻前腳比另一隻腳腫左好多``
但明明咩都做無 ...

有可能受細菌感染, 建議帶獸醫到檢查一下,第一次應該會用抗生素睇下情況有冇改善, 冇改善先再考慮做多點檢查。

另外仲有其他可能性,
要睇番你對佢做個咩黎, 去醫生檢查最穩陣。

回復

板凳
khip 發表於 2013-6-15 23:03
有可能受細菌感染, 建議帶獸醫到檢查一下,第一次應該會用抗生素睇下情況有冇改善, 冇改善先再考慮做多點 ...

/口\一定要去獸醫??  自己餵藥or浸藥唔得 ??  因為我係窮學生一名...
  另外,一定要既話  有無話邊間好同埋便D``
回復

地板
kaiman0624 發表於 2013-6-15 23:05
/口\一定要去獸醫??  自己餵藥or浸藥唔得 ??  因為我係窮學生一名...
  另外,一定要既話  有無話邊間好 ...

你隻手腫左, 會否因為你是所謂的窮學生而不去睇醫生?

獸醫資料, 我會建議土瓜灣
http://www.hkherp.org/modules/tinyd9/
回復

khip 發表於 2013-6-15 23:06
你隻手腫左, 會否因為你是所謂的窮學生而不去睇醫生?

獸醫資料, 我會建議土瓜灣

咁我明白了``  另外..我想問問 spca 有無得睇龜架?_?
回復

唔知有無睇錯,第二張相睇佢隻手好似無左一隻指甲?
回復

bokwong1223 發表於 2013-6-15 23:15
唔知有無睇錯,第二張相睇佢隻手好似無左一隻指甲?

有架0.0 5隻齊左...  可能角度問題
回復

kaiman0624 發表於 2013-6-15 23:13
咁我明白了``  另外..我想問問 spca 有無得睇龜架?_?

SPCA貓狗ok,但龜龜就最好去龜龜專科啦,呢度好多人話土瓜灣余醫生ok,你就試試看啦
回復

Ahbold 發表於 2013-6-15 23:21
SPCA貓狗ok,但龜龜就最好去龜龜專科啦,呢度好多人話土瓜灣余醫生ok,你就試試看啦 ...

價錢大慨幾多架??  另外有無呢位余醫生既相關資料?
回復

回復

Ahbold 發表於 2013-6-15 23:31
http://www.faithfulvet.com/staff.html

thanks a lot
回復

Ahbold 發表於 2013-6-15 23:31
http://www.faithfulvet.com/staff.html

我家龜龜未睇過余醫生,所以不知收費。睇過大圍的dr James,收費的250診金,治療費另計,如薬費,打針,或甚至化驗等。我有幫襯過。可以聽聽醫生建議先決定點醫啦,自己擔心估估下冇用呢
回復

回復 kaiman0624 的帖子

祝大龜龜早日消腫!!
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-15 23:39

祝大龜龜早日消腫!!

依家我諗緊帶佢去睇獸醫先..
定係先用幾日龜精靈比佢滴下好...
因為我上網睇到其他師兄既case..
滴龜精靈可能會好``  而且我隻龜腫左個隻腳仔係"冧冧"地,,
而唔係硬既``
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-15 23:39

祝大龜龜早日消腫!!

依家我諗緊帶佢去睇獸醫先..
定係先用幾日龜精靈比佢滴下好...
因為我上網睇到其他師兄既case..
滴龜精靈可能會好``  而且我隻龜腫左個隻腳仔係"冧冧"地,,
而唔係硬既``
回復

龜精靈係醫爛肉爛甲架*你家龜龜只係手仔腫了 為何要用龜精靈既?
同埋正常龜腳都唔係硬掘掘 應該係軟架...
龜龜腫我未試過 可等其它有經驗師兄/師姐解答喔~!
但切忌用龜精靈/胡亂用藥喔
回復

龜精靈係醫爛肉爛甲架*你家龜龜只係手仔腫了 為何要用龜精靈既?
同埋正常龜腳都唔係硬掘掘 應該係軟架...
龜龜腫我未試過 可等其它有經驗師兄/師姐解答喔~!
但切忌用龜精靈/胡亂用藥喔
回復

快D睇醫生啦
回復

龜龜ying 發表於 2013-6-15 23:53

咁又岩wo``...
   但睇一次醫生3百幾...
回復

君臨天下 發表於 2013-6-16 00:20
快D睇醫生啦

我會的``  天日打去預約....
回復