香港龜友論壇

查看: 733|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

求師兄師姐們大夫們,睇下我媽養既地圖龜有無問題

樓主

就話說正式係老媽度搶左兩隻地圖龜(叫弟弟同妹妹,兩歲)返來養,因為佢地養得比較"天生天養"

養左三個月之後,換左好D既生活環境畀佢地,見佢地生猛左,好似開心左。

不過都係想畀大家睇下佢地有無咩問題,有其是妹妹,殼頂有D白色紋,擔心係咪有事定個個都係咁。

弟弟妹妹有勞有家了~

弟弟

弟弟

妹妹

妹妹
沙發
不要經常換生活環境牠們食得玩得有便便嗎多啲晒下太陽
回復

板凳
kashell 發表於 2013-7-11 23:34

就話說正式係老媽度搶左兩隻地圖龜(叫弟弟同妹妹,兩歲) ...

對健康冇影響,我隻地圖仲多過佢地...懶理中......
回復

地板

大仙又顯靈了

有便便呀~~

食得ok ar,弟弟食量少D,妹妹簡直係大食積,我都唔敢畀咁多佢食。
玩得呀,妹妹係水入面走來走去,弟弟就係咁同佢求愛->被佢絕。

晚晚自己上水晒UVB10.0 ,朝早同佢地晒15-20mins太陽。

個缸大小係18寸長X18寸闊X14寸高,水深約10寸。

水器,有水面水底溫度計,長期約28-30度,有暖管和陶瓷燈(未用,見溫度有28所以唔用)

新手,求指導。
回復

khip 發表於 2013-7-12 00:18
對健康冇影響,我隻地圖仲多過佢地...懶理中......

大家都係同族呀~~ 開心~~
回復

kashell 發表於 2013-7-12 00:21
大仙又顯靈了

有便便呀~~

其實都好健康不過真係唔好比太多糧給牠們食多啲留意牠們的生活情況真很可愛
回復

龜大仙 發表於 2013-7-12 00:33
其實都好健康不過真係唔好比太多糧給牠們食多啲留意牠們的生活情況真很可愛 ...

有你咁講,我就安心。
付上Close up 大圖

個邊好似我地人D指甲咁,正常?

個邊好似我地人D指甲咁,正常?

見佢背甲好似又無咩野

見佢背甲好似又無咩野
回復