香港龜友論壇

查看: 4174|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

水龜缸

樓主

雖然我這個post提及$$,但只是想問你哋抵唔抵,並無惡意
一個24吋玻璃龜缸連裝備(如:浮台,暖管,內置濾桶,活性炭...)要$七百幾,抵唔抵買?
請不要罵我,我知錯了!
沙發
抵~
買死亡套餐啦你
回復

板凳
我已say soory
你想點
回復

地板
不如爬文先!!抵唔抵都係見人見智.
回復

不如樓主你爬多幾日文先啦,然後你搵日得閒落魚街睇下d裝備要幾錢先啦
回復

吾抵買!!!!
回復

要睇是甚麼牌子先得呀
回復

感覺幾貴吓, 其實唔駛買套餐,都唔好聽售貨員氹,
望多幾間問有養水龜既先決定,
交易區有時有二手既仲平,留意吓
回復

24吋缸200有找
濾桶+前置+濾材(一般貨色)400
暖管+浮台約100
自己砌一套,好過店員介紹
要清楚自己想買套乜嘢,有咗目標就唔會比人呃
回復

其實都差吾多價. 算抵吧.  自己收返黎都要時間.
吾好再問點解  THANKS
回復

好似抵 又好似唔抵
回復

s205055 發表於 2013-7-19 17:52
雖然我這個post提及$$,但只是想問你哋抵唔抵,並無惡意
一個24吋玻璃龜缸連裝備(如:浮台,暖管,內置濾桶,活性 ...

內置濾桶...?
回復

回復 license 的帖子

放在水中的濾桶
回復

s205055 發表於 2013-7-19 19:27

放在水中的濾桶

咁就唔抵啦
佢一定比普通貨你
最少賺一半

謝謝ching  發表於 2013-7-19 19:43
回復

放在水中既濾桶會唔會係普通既內置過濾而唔係濾桶
如果係就超級唔抵啦

謝謝ching  發表於 2013-7-19 19:50
回復

你有時間就可以格下價先買,魚街最多人去卡奇買野!!!你怕買貴左就諗下野做下功課先!!!
如果錢對你黎講咁重要,你不如求奇買一個90蚊大少少既膠箱養隻巴西就算,咁夠時間比你慢慢學下野!!
你咩都講錢,不如你問下人你有無買錯野,同你既設備好唔好用先啦!去諗下點養先養得好仲好

"如果錢對你黎講咁重要", 人地問下個抵捂抵姐,你係艌多左啊?  發表於 2013-7-22 15:07

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 一針見血, 咩都講$$

查看全部評分

回復

就算唔出街, 網上面有哂價格睇 eg. http://www.fishmanshop.com/reptile/box.html or yahoo拍賣,
要諗下佢包既浮台o岩唔o岩用, 養唔同龜要求唔同,
暖管而家都未o岩用, 要開足全日試, 而家都試唔到, 唔要好過, 何況套餐通常唔係靚野, 可能品質差, 隨時漏電燒全家
內置濾桶, 即係潛濾??? 濾水器都分好多種eg.潛濾, 掛濾, 底濾, 小型濾桶, 濾桶, 視乎養咩龜, 同埋隻龜有幾大&個缸有幾大先知o岩唔o岩用, 都有講唔同牌子唔同品質
活性炭, 好鬼平o者, 三廿蚊都有幾包

好心自己周圍搵下資料先, 爬下文!!!
套餐通常送廢野唔抵賣,諗清楚自己養d咩, 需要咩先~

其實好簡單既野都可以提供到基本需要俾隻龜, 反而最重要係個心,
你諗清楚佢病果時自己會唔會願意隨時付出額外既金錢帶隻龜去睇醫生, 有病果時會唔會唔要佢?!
11歲小朋友, 要考慮家人會唔會反對養, 有需要時會唔會俾$$出黎醫隻龜,
下下講$$ , 計黎計去, 最抵唔養龜,
其實最簡單就係一個衣物箱(衣物箱都可以唔要, 如果屋企人俾, 放係浴缸養都得, 當然唔可以俾樓下投訴滴水) 再加 一個陸地 就得, 平則十零蚊都得啦,
最需要果d野係個主人為佢做既野, eg. 帶隻龜去曬太陽, 買優質有保證營養適當既龜糧, 搬搬抬抬定時換水

ant
好鍾意你個 REPLY!大家都係同一概念。有 D 野唔係錢可以衡量。心機時間吧!  發表於 2013-7-31 14:29
第一段都算係回覆緊人地問嘅也, 第二三段又變番教訓, 噯, 呢度係埋捂可以提個錢字嘅?  發表於 2013-7-22 15:11

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
lishuikuen + 2 熱心幫助

查看全部評分

回復

我看完你出的貼 原本也很想罵你
不過想深一層 我又不是你的誰
沒任何資格罵你或阻止你養龜
不過如果你是真的有心養
第一點 希望你能夠對龜龜不離不棄
第二點 希望你能多看看舊貼 有很多東西學的
第三點 希望別整天錢錢錢錢 (雖然我以前也有一點這種心態)

但是如果真的喜歡龜 當愛龜病了時 真的不會再留意到'錢'這個問題
我不是一個好主人 我也死過龜 所以我沒資格說你甚麼
只希望你真的能全心全意的照顧龜龜一輩子 你的一輩子可以擁有很多寵物
但龜龜的一輩子只有你 請抽多點時間照顧他們 小心別讓他們病了 餓了

最後回答你的問題 700這些東西一點也不實用
養龜不一定要缸 可用別的代替 價錢也便宜一點
濾水器 可考慮CY-20我用了半年覺得不錯 不過最大只能用到16吋缸 價錢100元(卡奇)
暖管 50w就夠 有平有貴 我那兩支買了半年價錢好像是70~80左右 我也忘了
浮檯 有一隻三角形的很多師兄/姐也有用 價錢70~100也有 看地區 店舖

以上只是個人觀點 及 想法 不喜或有錯 請指出 謝謝

"第三點 希望別整天錢錢錢錢" 問左一下都叫做整天? 好也! 好也!  發表於 2013-7-22 15:13
回復

s205055 發表於 2013-7-19 19:27

放在水中的濾桶

咁神奇
有人會放個濾桶系水度咁plastic?
回復

我都係琴日買左整套設備, 包括玻璃缸(450x300x230, $140), 燈架同UVB膽(~$250), 外置濾水桶(set, $350), 浮台($100), 計埋同你問嘅差捂多,最多係個缸差幾十蚊,  所以可以考慮散買

你看過他其他貼就知為何我這樣說  發表於 2013-7-22 17:52
回復