香港龜友論壇

查看: 1492|回復: 13

「補課專題」父母說過令子女最難受的說話

兒 童 常 受 責 難 語 錄‧ 你 睇 讀 書 幾 叻 , 你 學 啦 -- ( 62% )
‧ 間 屋 入 面 有 邊 樣 係 你 ? 你 食 我 住 我 ! -- ( 41% )
‧ 我 食 鹽 多 過 你 食 米 ! 你 識 鬼 咩 ! -- ( 32% )
‧ 真 係 生 舊 叉 燒 好 過 生 你 ! -- ( 31% )
‧ 正 死 蠢 / 廢 柴 ! -- ( 28% )
‧ 正 一 食 塞 米 ! -- ( 18% )
‧ 爛 泥 扶 唔 上 壁 ! -- ( 14% )
‧ 正 一 陀 衰 家 / 掃 帚 星 ! -- ( 10% )===============
以上係網上搵番黎但資料唔夠用,所以
想參考下大家有無其他被父母罵過覺得最難受既說話

我就細個果陣係左手寫字,我啊媽就怕我比人笑用左手寫字(我都唔知點解左手寫字有咩好怕)
我唔係轉用右手,佢就拎把刀出黎話,「再唔轉就斬死你」
呢個對我黎講直頭係童年陰影!

now...how old are you?驚佢有牙咩,係我就即刻駁嘴

回復

你呀媽唔知道,如天生用左手寫字的人係叻過普通人。
回復

Tonzikata 發表於 2013-7-29 15:02
now...how old are you?驚佢有牙咩,係我就即刻駁嘴

而家十八歲

件事係幼稚園果陣
回復

波子 發表於 2013-7-29 15:14
你呀媽唔知道,如天生用左手寫字的人係叻過普通人。

佢話左手寫會比人笑= =
回復

全部都有講過,仲試過用碌Q棍打我!
回復

上一代既知識&EQ唔夠八、九十後高
回復

細個佢會掉我出門口.
喊左一陣我會自己係後樓梯玩
回復

你 睇  人  讀 書 幾 叻 , 你 學  人  啦 --
個人感覺…呢句講出黎真係好傷人心
回復

係咁嫁啦,邊個家長唔係咁....我聽得多係       正 一 食 塞 米 !
回復

回復 wongfafa 的帖子

同意,,每個人長處都唔同,,有d讀書叻,有 d運動叻,,
d父母就係唔明白,,仔女係自己 ge點解要同人比
個小朋友聽到一定好hurt
回復

最難受?

一邊打一邊鬧 "你個X街!死返去你老豆老母度啦!"

我心諗一出世老豆老母都唔要我啦!叫我死去邊啫!
回復

我啱啱見倒你標題係話"父母說過最難受的話"
我諗我離咗题了!Sorry!
回復

呃..有某種病,比呀媽話自己冇得同其他人比.其他人係正常人.自己唔係.好hurt..
回復