香港龜友論壇

查看: 1808|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

有一排無0n..10n就要問大家問題...好緊急!!

樓主
岩岩一行近龜箱.打開個蓋.就見到我家小龜半個身打橫訓係d水度..我即刻拎佢出黎//點知佢四肢無力..又係咁好似吐d水咁..我爬左文..尾向上 頭向下 之後有擠四肢都無水出..同埋我見到佢係咁郁條尾,扭兩扭,,唔知做咩事....我都唔知點幫佢好...係咪浸親??..都養左一年幾啦
見佢四肢無力好新苦咁...
同埋佢隻眼都有中間白色一點..係咪盲左啦
琴日仲見佢好生猛係咁食野架...
thz all q_q
沙發
是否空氣不流通太焗中暑
回復

板凳

係溺水/肺嗆水 !
[原因]︰半水棲龜類長時間在水位過深的池內,因不能上岸,只能漂浮于水面,伸長頸脖呼吸,長時間后,龜體力不支而嗆水;有時換水,突然增加水位,水面波動大也能導致龜溺水
[治療] :立即將四肢擠壓入殼內以排擠出體內的水,然後拉動頭和四肢作伸壓動作借以人工呼吸,再將龜放于安靜溫暖處。

有冇相睇隻眼?
回復

地板
龜大仙 發表於 2013-8-2 00:35
是否空氣不流通太焗中暑

我個蓋中間是有空氣流通到  所以只是蓋小小
回復

Tonzikata 發表於 2013-8-2 00:42
係溺水/肺嗆水 !
[原因]︰半水棲龜類長時間在水位過深的池內,因不能上岸,只能漂浮于水面,伸長頸脖呼吸, ...

相等陣後補 THANKS!
回復