香港龜友論壇

查看: 2561|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

黑旦龜B ﹣ 初心者問題 (已爬文)

樓主

養左差不多一個 WEEK, 有幾個問題。(已爬文)
1. 2隻龜B 成日都咬到 D 龜糧碎晒,成缸都係,清理好困難,只好每天換水。換水不是問題,而係驚日日換水 (前天開始用隔夜水),龜B 會唔慣 (小弟新手,清缸加假山一座)

2. 佢地食糧間唔中就含一兩秒響個口,之後就飛番出黎,係咪 CHING 你地所謂“飽”?定係龜 B 趙野唔叻,唔想成日都生吞?

3. 賣龜店主話每人俾兩次糧 (早晚各一次),每次每隻三粒。但我見佢地一放糧就好似好有胃口即食,但又食唔晒,真係唔知佢飽唔飽。(定係浮響水面度睇唔清楚?佢地有時響個缸邊或者假山見倒食剩果 D,又即刻好開心即食)

4. 水龜 B 應唔應該放深少少水俾佢地郁下 (有假山俾佢地上去抖氣)?依家個缸好似好窄 (8吋x 5吋 x 5吋 果 D 超入門膠缸)

雖然舊文有好多資料,但以上問題好似無特別詳解。希望大大們指點指點。
沙發
1.用隔夜水
2.用幼粒糧
4.換大些缸,深水ok , 黑旦係游水高手
回復

板凳
JoeK 發表於 2013-8-2 12:14
1.用隔夜水
2.用幼粒糧
4.換大些缸,深水ok , 黑旦係游水高手

Thank you.

用隔夜水 OK 呀,但係換水方面真係想知點可以做好 D。水比較濁,D 飄浮物好多好細,用咩方法可以有效 D 隔倒佢地出黎呢??
回復

地板
回復 ant 的帖子

為什麼要隔?全缸水換。
回復

回復 JoeK 的帖子

我見有 D 文講話每次換水都係 1/3 麻,新手真係唔知龜 B 要點做。
所以到目前都係每天成缸換。
回復

用潜濾,拎出黎餵+柯屎=3份一水,喺缸餵同柯屎,全換水(等佢食完柯完至換)
回復

用潜濾,拎出黎餵+柯屎=3份一水,喺缸餵同柯屎,全換水(等佢食完柯完至換)
回復

ant 發表於 2013-8-2 11:29
養左差不多一個 WEEK, 有幾個問題。(已爬文)
1. 2隻龜B 成日都咬到 D 龜糧碎晒,成缸都係,清理好困難, ...

1. 分缸餵食。用個細啲既膠盒 (吉吉島$12店好多選擇) 作為餵餵缸,等龜龜食飽屙飽先放回大缸,就可避免污染大缸的水。
2. 先用水浸林啲糧才放進餵食缸,可避免因太硬 龜仔吃不到而回吐出來。
4. 我會比浸過殼多少少既水比龜仔,基本上佢一用腳撑起身,再岳高少少個頭已經可以抖到氣為準。

P.S. 我都係新手,在街執到隻小巴西,養左一個月多些,大家一齊加油!呢度好多師兄師姐好樂意教架!

ant
謝謝!我會分缸餵食架喇!我地一齊努力!  發表於 2013-8-2 16:39
回復

1 唔需要隔夜水,龜唔同魚用鰓呼吸係用肺呼吸,所以唔伯綠氣影響,加上CB苗已非常習慣及適應人工環境用自來水就可以了。

2&3 我個人餵開M糧,由龜苗到大龜都係餵一個大細,無需特別剪細粒,因為啲龜自己識咬爛,仲有龜本身消化系統較弱,基本一天餵一次或隔天餵一次就得,人工飼養什少餓死只有飽死,而且餵得多會大得太快,可能引致背甲崎型,建議分缸餵食,因為不會令一隻較強勢龜隻搶晒食物。

4 蛋龜之中麝香龜屬包含黑蛋都係游水高手可深水養,有浮台可上岸情況下龜苗養喺8-10CM水深都冇問題,如果想佢地安定啲可以在水中加上假山洞,其餘建議清缸養不需多餘裝飾。
回復

回復 [foon] 的帖子

多謝晒!我會分開餵佢地!你地好 helpful! Thanks again!
回復

喂食就拎出黎分開喂..龜b我會將粒糧meet開一半..咁佢地就可以一啖一粒...
回復