香港龜友論壇

查看: 3363|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

陸龜唔食野怎麼辦呢?

樓主
陸龜唔食野,唔開囗怎麼辦呢?
沙發
咩陸龜。講多d資料。唔係人地好難幫到你
平時喂咩。setting點 等等
回復

板凳
回復 wongbb10 的帖子

X2~~~幾耐冇食野?
回復

地板
是一隻R龜bb, 第一日食了少少桑葉, 第二日唔食野
和豹龜bb混養在一起, 有抽氣通風
日冷點30度, 熱點33度
夜冷點28度, 熱點30度
回復

試下比油麥菜,引佢開口食,再唔食要灌食
回復

你個箱幾大
如果係24吋箱, 33度熱點真係幾焗下,
龜唔食野好大程度因為環境太差, 無胃口

如果係半放養式, 100cm 以上既半放養
溫度算ok唔焗, 都拒食的話就有機會係腸胃問題, 肚屙
咁就要睇下後腳有無力, 有無精神
再留意便便有無水便, 或者爆蟲既症狀

引佢食野無意思, 因為你係比零食(油菜)佢食, 食得一次, 下次都係唔食, 唔通又比零食嗎
即係你唔食飯, 就日日餵薯片比你開口係無用,

諗下佢點解拒食, 或者影張setting相比我地睇下
最好睇下佢d便乜野情況

有便最好影定相, 一定有參考價值
回復

多謝各位師兄指點,現在R龜bb和豹龜bb混養在一起(8cm & 7cm 底甲),食物有桑葉, 蕃薯葉, M糧,豹龜bb大食, R龜bb拒食,每天浸水一次,牠們都是深綠條形便便,沒有肚屙跡象。

SETTING如下:
UVB光管, 暖燈, 水兜, 18吋爬蟲缸有電腦抽氣通風
日冷點30度, 熱點33度
夜冷點28度, 熱點30度
回復

R仔返左黎幾多日?除左唔食野仲有冇其他問題?因為龜龜有時對陌生環境唔熟悉都可能慢熱少少
回復

rixon 發表於 2013-8-9 09:55
多謝各位師兄指點,現在R龜bb和豹龜bb混養在一起(8cm & 7cm 底甲),食物有桑葉, 蕃薯葉, M糧,豹龜bb大食,  ...

1,all深綠條形便便唔代表他們健康,你最好帶他去驗下.
2,你餵這些葉和糧,都唔合R BB口味,你可用K糧和水果糧或菜,我已前隻R唔食留醫,余醫生都係用水果糧和油麥菜另他開口.
3,如你重念住水果糧和菜等等唔健康死牛一便頸,你不如送左隻龜比其他資深龜友養好過.
4,如試過哂都唔得,請帶隻龜去驗屎.
回復

用油麥菜, 他開口
回復