香港龜友論壇

查看: 8559|回復: 112

星龜bb

上星期五買左兩隻星龜bb番黎...見佢地好得意但又未發現到呢個forum...先發現話星龜bb好難養...
買番黎到衣家都好似冇食野...我放左d生菜落去...唔知係放得耐縮左定bb有食到...
有一隻仲要買番黎第二日先見到隻眼係唔知有眼屎定係咩開唔到眼要拎番去鋪頭俾老闆攪....
兩隻都係成日訓....係沉水就精神...都見佢有飲下水...

爬過d文...我係咪應該要加d保礦力咁個d俾佢沉水個時飲><?
回復 cowboycc 的帖子

SETTING照有無?   
回復

研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:15

SETTING照有無?

衣家番緊工...要今晚番到屋企先可以upload到><

ching有冇話金魚街邊間買龜係伏@@?
回復

著藍衫既    係伏
你2隻星咁細  高危黎   要比心機照顧呀

底材係咩   如果係栗米沙就快D叫屋企人清左佢   
回復

研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:38

著藍衫既    係伏

藍衫 係咪藍色招牌個間
我就係個間買........xx水族? 但個老闆好似幾好人.....

真係落左粟米沙.....bb唔落得@@?
回復

仲之職員著住藍衫就係藍衣黨,栗米沙點解要換係怕龜bb誤食又痾吾到出來,會死的
回復

上星期睇過藍衫軍嘅星B,大部份都唔多精神,仲要賣得唔平。
回復

roy20090308 發表於 2013-8-26 11:50

仲之職員著住藍衫就係藍衣黨,栗米沙點解要換係怕龜bb誤食又痾吾到出來,會死的 ...

你攪到我衣家好淆底........雖然話星龜bb對於有出黎做野ge我黎講話貴唔貴....
但始終係龜命黎........T^T
回復

火星 發表於 2013-8-26 11:56
上星期睇過藍衫軍嘅星B,大部份都唔多精神,仲要賣得唔平。

我見個隻size間間都係650 x1....1200x2.....
唔好嚇我啦ching.....T^T

因為間間都係同一個老細,所以定價都一樣=.="  發表於 2013-8-26 12:27
回復

你換左底材先,起碼驚少樣,其實佢哋賣d龜死亡率高點,小心點養應該都冇問題的
回復

roy20090308 發表於 2013-8-26 12:10

你換左底材先,起碼驚少樣,其實佢哋賣d龜死亡率高點,小心點養應該都冇問題的 ...

岩岩係手機搵到張setting ge全相 不過可能細張左少少 睇住先:)

好 今晚番到去就起晒d底材佢>< 咁之後咩底材都唔落?

唉!睇落好似又係果d包缸、包燈、包水碟同埋包栗米沙嘅死亡套餐?  發表於 2013-8-28 16:17
回復

cowboycc 發表於 2013-8-26 12:13
岩岩係手機搵到張setting ge全相 不過可能細張左少少 睇住先:)
https://www.dropbox.com/s/kwe4fr3cenjeg ...

缸太細要換,做唔到冷熱點.
栗米沙要換,誤食會引至死亡.
你依家缸入面幾多溫度?濕度?
依家天氣可以唔開暖燈.
回復

底材你換底材吾怕煩的話,用樹皮,碎木都可以,保濕都幾好,紙粒,草粒有些師兄話大塵,吾係禁好,清潔易就用反轉磁磚,zoomed地毯,假草皮都得,但保濕冇禁好
回復

藍3黨又為禍人間
回復

魚街D星B, 細到冇朋友, 唉!!!
回復

火星 發表於 2013-8-26 12:19
缸太細要換,做唔到冷熱點.
栗米沙要換,誤食會引至死亡.
你依家缸入面幾多溫度?濕度?

岩岩先買ja...咁快又換T^T? 我買左個有瓦遮頭ge裝飾俾佢可以遮陰
溫度係夜晚因為有時開左冷氣25-6度..正常就30-33度...濕度就好似51度

其實佢地太細隻 個口mak到最大好似都食唔到一粒LOL
回復

roy20090308 發表於 2013-8-26 12:39
底材你換底材吾怕煩的話,用樹皮,碎木都可以,保濕都幾好,紙粒,草粒有些師兄話大塵,吾係禁好,清潔易就 ...

磁磚個d係邊買好@@? 如果想保濕應應點做? 放杯水係入面會唔會好d?

磁磚可以係旺角道賣牆紙裝修野個條街買,好似$5-$6一塊  發表於 2013-8-26 15:13
回復

Johnson 發表於 2013-8-26 12:53
藍3黨又為禍人間

唉....早知上黎呢度問下先啦........
回復

cowboycc 發表於 2013-8-26 13:50
岩岩先買ja...咁快又換T^T? 我買左個有瓦遮頭ge裝飾俾佢可以遮陰
溫度係夜晚因為有時開左冷氣25-6度..正 ...

養陸龜最好20寸爬缸以上,如果唔係好難做到冷熱點.
濕度得51太低,可以用噴水壺,噴濕低材,保持70-80度
回復

如果有心養!吾好話發吾發現呢個論壇!你係有做資料搜查就算係Google都有好多資料!你都話係生命離!甘點解你又吾淋清楚查清楚先買?你話做野1200兩只星吾貴?甘點解你聽到師兄話要換缸你又話新買喳!既然買左兩條生命你就要俾到最基本噶野距!陸龜Setting俾龜貴好多!做個有責任心主人!吾好貪得意!儘快買晒應有的!

算啦.... 佢肯上黎問咪良心發現,咪幾好 好過佢唔理隻星  發表於 2013-8-26 23:05
舊缸咪放上網賣左去囉,其實再買果個都可以交易區-貨品到搵到  發表於 2013-8-26 15:16
說得好!  發表於 2013-8-26 15:12

評分

參與人數 2威望 +3 收起 理由
黑食 + 1 加分來表達我的認同
JoeK + 2 有見地!

查看全部評分

回復