香港龜友論壇

查看: 8612|回復: 112
打印 上一主題 下一主題

星龜bb

樓主
上星期五買左兩隻星龜bb番黎...見佢地好得意但又未發現到呢個forum...先發現話星龜bb好難養...
買番黎到衣家都好似冇食野...我放左d生菜落去...唔知係放得耐縮左定bb有食到...
有一隻仲要買番黎第二日先見到隻眼係唔知有眼屎定係咩開唔到眼要拎番去鋪頭俾老闆攪....
兩隻都係成日訓....係沉水就精神...都見佢有飲下水...

爬過d文...我係咪應該要加d保礦力咁個d俾佢沉水個時飲><?
沙發
研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:15
回復 cowboycc 的帖子

SETTING照有無?

衣家番緊工...要今晚番到屋企先可以upload到><

ching有冇話金魚街邊間買龜係伏@@?
回復

板凳
研究陸龜 發表於 2013-8-26 11:38

著藍衫既    係伏

藍衫 係咪藍色招牌個間
我就係個間買........xx水族? 但個老闆好似幾好人.....

真係落左粟米沙.....bb唔落得@@?
回復

地板
roy20090308 發表於 2013-8-26 11:50

仲之職員著住藍衫就係藍衣黨,栗米沙點解要換係怕龜bb誤食又痾吾到出來,會死的 ...

你攪到我衣家好淆底........雖然話星龜bb對於有出黎做野ge我黎講話貴唔貴....
但始終係龜命黎........T^T
回復

火星 發表於 2013-8-26 11:56
上星期睇過藍衫軍嘅星B,大部份都唔多精神,仲要賣得唔平。

我見個隻size間間都係650 x1....1200x2.....
唔好嚇我啦ching.....T^T

因為間間都係同一個老細,所以定價都一樣=.="  發表於 2013-8-26 12:27
回復

roy20090308 發表於 2013-8-26 12:10

你換左底材先,起碼驚少樣,其實佢哋賣d龜死亡率高點,小心點養應該都冇問題的 ...

岩岩係手機搵到張setting ge全相 不過可能細張左少少 睇住先:)

好 今晚番到去就起晒d底材佢>< 咁之後咩底材都唔落?

唉!睇落好似又係果d包缸、包燈、包水碟同埋包栗米沙嘅死亡套餐?  發表於 2013-8-28 16:17
回復

火星 發表於 2013-8-26 12:19
缸太細要換,做唔到冷熱點.
栗米沙要換,誤食會引至死亡.
你依家缸入面幾多溫度?濕度?

岩岩先買ja...咁快又換T^T? 我買左個有瓦遮頭ge裝飾俾佢可以遮陰
溫度係夜晚因為有時開左冷氣25-6度..正常就30-33度...濕度就好似51度

其實佢地太細隻 個口mak到最大好似都食唔到一粒LOL
回復

roy20090308 發表於 2013-8-26 12:39
底材你換底材吾怕煩的話,用樹皮,碎木都可以,保濕都幾好,紙粒,草粒有些師兄話大塵,吾係禁好,清潔易就 ...

磁磚個d係邊買好@@? 如果想保濕應應點做? 放杯水係入面會唔會好d?

磁磚可以係旺角道賣牆紙裝修野個條街買,好似$5-$6一塊  發表於 2013-8-26 15:13
回復

Johnson 發表於 2013-8-26 12:53
藍3黨又為禍人間

唉....早知上黎呢度問下先啦........
回復

JoeK 發表於 2013-8-26 15:14

咁快又換?係因為你錯了!

sry ching...唔係我唔想換.....而係你同屋企人住...見你一時間買咁多野番黎 就實會俾人鬧....你地屋企人會唔會話我唔知...但我就一定會......到時俾人連缸都掉埋就真係..........T^T

我番到屋企一家會起左d粟米沙出黎先 再噴水加番濕....除此之外仲有咩要做

甘你養之前唔同屋企人講?唔比甘多你又買?呢D米叫後果咯...  發表於 2013-8-26 16:08
回復

多謝樓上ching明白.....
我番到屋企一定會大執過個缸...拆左塊玻璃佢...起晒d底材

好想快d放工番屋企執晒d野佢....
回復

多謝咁多位ching ><
我衣家就番屋企執缸啦 希望bb可以快d精神番
回復

得一隻沉完水會精神d >< 另一隻都仲眠緊....T^T 但兩隻都有飲水
https://www.dropbox.com/s/99one3 ... 8-26%2022.06.27.jpg

我已經系一時間起晒d粟米沙啦>< 但一時間買唔到磚...但好似話A4紙/報紙都ok, 所以用呢d黎頂住先..聽日就會出去買...
執完個缸ge相....
https://www.dropbox.com/s/btiutv ... 8-26%2022.46.56.jpg
https://www.dropbox.com/s/7ils3u ... 8-26%2022.47.10.jpg

回復

candycandy 發表於 2013-8-26 23:10
我都係養星架哈
首先唔好講咁多換左個箱先講野啦哈

>< 過多一陣先啦T^T 等養耐d先可以靜雞雞換
見到ching你放UVB@@ 你放左未?
回復

Uncledash 發表於 2013-8-26 23:35
你見唔見倒我提議你用住盆養先呀
唔換都至少拆玻璃同拎走支燈
龜唔郁有機會係因為焗 ...

有呀>< 有聽你講 我拆走左個窗喇 開燈係想光d影相先開丫, 衣家都熄左
回復

Uncledash 發表於 2013-8-26 23:39
好啦。咩買磚果d其實唔係最urgent,最urgent真係個箱。
你換倒大d既箱前,唔好開熱燈。 ...

知道:) 其實自己DIY一個箱會唔會好麻煩.@@?
回復

jc2038 發表於 2013-8-27 00:19
仲有,唔該盡快比個水兜,唔好餵生菜,如果唔食乾糧就餵住油麥菜先

有丫, 定係左邊個個唔其係水兜@@?

回復

多謝樓上咁多位ching俾ge意見...我真係好努力咁想攪番好個箱俾d龜bb住...
我已經第一時間起晒d底材 拆晒窗

今日番工前已經整碎左d龜糧濕左d水....希望佢地會食啦...
回復

Uncledash 發表於 2013-8-27 16:58

你夜晚有無開冷氣呀?

冇呀...淨係臨訓前開左一陣 之後都熄左淨係開風扇ja
回復

matchfung 發表於 2013-8-28 00:27
樓主,請問搞成點?
有時間請update下

https://www.dropbox.com/s/20q1tsxunrww025/IMG-20130828-WA0014.jpg

最新執走左舊木 原來冷熱點唔係指有瓦遮陰同室外ge地方....咁要舊木都冇咩用住....衣家用住A4紙墊底先 但仲未知用咩做底材好
同埋有ching話擺台底唔好 我已經執走晒我台面d野擺左係台上面等空氣涼通d
用左個矮d ge膠盤放左水同糧 唔知咁做岩唔岩?

琴日同龜龜沖涼 有隻終於肯痾臭臭..不過唔係好靚個d成條...不過可能冇咩食野冇屎痾掛?
另一隻都仲係成日訓...係沖涼先醒少少.....
同埋...我見到話沖涼都會痾尿...但兩隻呢兩日都冇痾過...咁樣係咪唔正常?
回復