香港龜友論壇

查看: 4817|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

搭MTR問題, 西鐵線...

樓主
上網買左野,個賣家話只可以兆康站交收, 咁如果我喺美孚站轉西鐵線搭去兆康, 咁我可唔可以喺美孚直接轉西鐵線??? 定係一定要出閘再入閘??
或者尖沙咀站轉去尖東站再去兆康又洗唔洗出閘???

有冇師兄搭開呢兩條線知道?? 如果要出閘,車費咁好貴..

沙發
直接去,唔洗出閘..交收完再搭返黎都得.
回復

板凳
美孚地鐵行去西鐵唔洗出閘,兩條線駁住左的
回復

地板
唔該哂兩位師兄咁詳細解答!!
回復

美孚5洗出
尖東就要出

唔該哂師兄,咁我由美孚去!THX~  發表於 2013-9-2 16:15
回復

不用出閘,只不過行遠點罷了
回復

咁大個人地鐵都唔識搭
回復

回復 turtle333 的帖子

你又知人地大個???
回復

因住時間唔好過150分鐘
回復

wel524 發表於 2013-9-2 18:59
因住時間唔好過150分鐘

師姐,我都驚過時,你覺得由灣仔去美孚再去兆康站交收,再搭返去將軍澳出閘夠唔夠時間? 我驚要罰錢。。。:(
回復

回復 迷你~ 的帖子

http://mtr.com.hk/jplanner/flash_chi/index.php
MTR 個網寫51分鐘, 未計等車轉車, 如果來回有機會會過
回復

回復 wel524 的帖子

因為驚過時...我而家諗住去完兆康交收,搭返銅鑼灣出閘,再去將軍澳...兆康去將軍澳要成70MINS咁耐...

唔該哂師姐! 我想問下你隻草龜爛蛋(用膠紙痴返果隻)出左龜仔未??
回復

我屯門去灣仔
坐西鐵,南昌轉東涌線,香港站轉港島線,到灣仔
係最快既路線,約一小時十分鐘
回復

回復 kimkwok 的帖子

唔該哂師兄, 原來要咁耐, 咁我應該趕唔切一程搭埋去TKO...

都係分開兩次搭穏陣啲...費事要罸錢...
回復

回復 迷你~ 的帖子

唔使客氣, 老三出左世啦~ 已經搵埋主人添
回復

迷你~ 發表於 2013-9-2 14:05
上網買左野,個賣家話只可以兆康站交收, 咁如果我喺美孚站轉西鐵線搭去兆康, 咁我可唔可以喺美孚直接轉西鐵 ...

因為最長時限正確是150分鐘。

根據港鐵「車票發出條件」第一部第八條:
以上回答內容是本人經驗(Vinci Cheung),不可能於任何網頁或書本上找到!版權所有,未經許可,請勿複製作任何用途!!!
1.8乘車超過限定時間.之附加費:所有乘客進入已付車費區域後,須在合理可行的情況下,盡速登上第一班.到站的列車前往目的地,並須在入閘後.150分鐘(即兩個半小時)內完成車程,透過出閘機離開已付車費區域。乘客在沒有合法授權或合理解釋下,未能於150分鐘內離開已付車費區域.,可被徵收相等於該乘客當時已乘搭或被視為.已乘搭的鐵路線(按入閘車站及出閘車站而定)的最高之單程車費的數額作為附加費。

若於150分鐘後逾時出閘,一律需要支付附加費$51.00,另加該程車費。(資料來源:港鐵客務中心、港鐵熱線2881 8888)

如果你唔過20分鐘原站出入,只會收取最低車費(成人$3.60)。

如果你過左20分鐘,但又唔過150分鐘,於原站出,根據港鐵「車票發出條件」第一部第七條:

1.7停留超過限定時間之費用:任何人(長者除外)進入市區線車站(羅湖及落馬洲除外)超過20分鐘後,並於同一車站透過出閘機離開,須繳交費用如下:

(a)任何並非小童、學生或長者的人須繳交$10;

(b)小童或學生則須繳交$5
回復