香港龜友論壇

查看: 4601|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

紅腿腹甲真菌感染, 想轉底材

樓主

請教各位師兄,
我養了小紅腿3個月了, 之前用椰泥養, 每天噴水在椰泥一次, 並會翻鬆椰泥. 平均1至1.5個月換一次底材.
看來小紅腿很喜歡這底材, 每天睡覺都會把自己一半身體在泥裡.
我每周會和牠出外晒太陽1至2次. 腹甲長8.5CM.

但到了9月初, 發現小紅腿腹甲出現真菌感染, 好可能是因為椰泥過濕了. 胃口很好, 活動力也沒下降. 網上查過很多資料, 我每天用碘溶液清洗腹甲感染的地方, 並塗上抗真菌藥膏.  我亦把底材暫時轉了做紙粒, 乾養小紅腿.

約一個星期, 感染情況明顯改善了.

我現在想再轉底材, 因紙粒太乾了, 通常龜窩濕度只有50%左右.
我想轉用ZOOMED樹皮, 請教養紅腿的師兄 :

(1) 用過ZOOMED樹皮的效果如何? ( 清潔度 / 濕度 / 粉塵 等)
(2) 買回來清洗一次後, 放到龜缸裡, 要每天噴水嗎?
(3) 你們多久換一次樹皮?  有師兄會清洗后翻用嗎?
(4) 有沒有其他底材推介?  我亦想用 ZOOMED泥炭蘚, 有師兄用過嗎?

沙發
棷泥會吾會引蟻或者其他甲蟲?
回復

板凳
回復 abcma12345 的帖子

不見有蟲, 而且沒味道
回復

地板
請問碘溶液在那兒買?是否藥房會有?是否直接塗在底甲上?因我的龜感染比你的更嚴重
回復

想知係邊支抗真菌藥膏
回復

回復 calebfung 的帖子

其實我本身是做醫療方面的工作, 現在基本人體已少用BETADINE(優碘), 因它不利正常細胞生長, 所以只用在沒有傷口的皮膚上來消毒.

我在外國論壇見有龜友用了效果不錯, 所以嘗試一下.
我發現沒有稀釋的優碘對龜甲有少許侵襲, 所以后來我稀釋了才用, 然后才塗藥膏.  其實我發現主要是藥膏的作用比較大, 因最初2天我沒用藥膏,只用優碘, 見紅腿情況冇改善, 之后一用藥膏, 第2天已明顯好轉.

我用的是:  BETADINE(優碘) + CLOTRIMAZOLE (一種抗真菌藥膏)
回復

回復 calebfung 的帖子

藥房都有得買, 我直接塗龜甲上.
回復

因為我養係窗台。。
有太陽所以怕有味同引蟻。。
我都想轉。。不過宜家啲底材又新
回復

我隻櫻桃紅腿都好似ching你咁, 但我已經用木碎...點算呀?
回復

回復 kinki03182000 的帖子

我現在用ZOOMED樹皮, 覺得仍是比較乾, 但噴水后一整晚山洞裡面濕度有70%以上.

之前紅腿感染真菌后, 用了抗真菌藥膏一周, 見腹甲好了, 所以停了用藥, 但過幾天后, 發現腹甲又開始長白色的東西, 但不是很多, 於是再開始用藥膏.  

上網查了一下, 平時人用抗真菌藥膏醫香港腳, 應該在症狀好了后再用2周, 因這時真菌才會真的死掉. 所以我決定今次紅腿的藥膏也多用2周, 至今天仍有1周要用.
回復

多謝你嘅意見, 我都有你c字頭果隻藥膏, 係咪揸咗會好, 龜龜會唔會誤食呢?
回復

回復 kinki03182000 的帖子

一塗藥膏, 就明顯好了, 但我仍在用藥中, 待我停藥后, 再觀察一些時間, 才知道是否真的可以搞掂.
回復

回復 minniewong 的帖子

我尋晚幫龜龜查咗!今朝睇好咗!唔該晒你!!
回復

回復 minniewong 的帖子

用椰泥養, 但椰泥不要加水, 用加濕器   
回復

係咪D泥本身唔乾淨?
我用花泥養左七個月,濕度長期係80%以上(溫濕洞就90%上以,燈下面係最乾既地方,都有70%),平時會人手噴水,都未試過咁樣。
紅腿本身就係要係濕既地方生活,咁樣唔係辦法喎
回復