香港龜友論壇

查看: 2459|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

其實盾臂d便便時間有冇得控制...

樓主
隻龜成日係我未起身就all到成個竇都係 日日都有排清

當我起身佢未all ge話,  就會同佢浸, 一浸就咩都all晒出黎
但就係朝早9點10點 佢就整到成個竇都係 重要踩踩踩踩踩實晒

請問有冇方法控制佢個便便時間

我隻盾底甲~23cm
食m糧 加桑葉
回復

沙發
你卑心機搞,搞死只龜就系你呢種人,話你知,早上排毒系最好,最健康,嫌麻煩就唔好養

X2  發表於 2013-9-23 12:14
回復

板凳
冇屎柯出黎果陣時你就驚.....一系就換D易清洗D既底材
回復

地板
就係呢D人, 又要養,又唔要麻煩。整死佢咪一了百了!
回復

人都未必控制到啦~.~
我隻有時都係朝早柯完~夜晚又柯..
照顧龜龜都係一種樂趣黎 ^^
到佢唔柯果陣你仲驚呀!!
回復

無可能啦
龜不是貓狗
回復

ok唔該晒大家
問一問咪最多比你地媽2句
真係解決到問題比你地媽2句又有乜野所謂
即係有d野可以有機會去預防到 點解唔做一做
唔通你明知聽日會停水 你今日都唔裝定d水?_?
回復

牛~ 發表於 2013-9-24 02:00
ok唔該晒大家
問一問咪最多比你地媽2句
真係解決到問題比你地媽2句又有乜野所謂

其實要隻龜做到隻狗做到既野好難,
因為佢地最多得一歲智商
佢唔識認主人, 唔識認地方(因為係家龜)
佢只知道人係對佢地無危險性, 或者人類就係食物來源
地方佢覺得果度安全就唔會四圍走, 驚就會亂走亂爬搵有黑有蓋既地方
你叫佢忍便忍到你出現有水先屙係無可能, 佢急就係要去, 無人阻到佢
如果你已經養到佢23cm, 起碼養左3年, 應該深明呢個道理
如果係初初養就要包容呢隻傻龜, 因為佢真係乜都唔識, 仲要係50-100年內都唔會識
但對住佢你會好開心同越黎越錫佢, 養陸龜唔好怕煩, 慢慢享受樂趣吧
回復

回復 奇門 的帖子

完全正確!!!!
回復

回復 奇門 的帖子

唔該巴打
真心...我唔係怕麻煩
只係嘗試去解決一d可能解決到ge問題

但係有樣野你估錯左.....
我隻盾只係養左2年未夠.....會唔會大得太快...如果照你推斷黎計
回復

牛~ 發表於 2013-9-25 01:37
回復 奇門 的帖子

唔該巴打

執屎工作係無可避免, 所以接受佢吧

至於兩年三年, 其實一年都可以由5cm大到18cm, 我朋友就係咁
隻隻龜吸收唔同, 我養左隻盾年半, 都仲係14cm,
所以無得作準, 尤其是盾, 睇你想佢快大谷佢定均衡飲食
回復

習慣每朝浸完暖水或曬太陽浸水,好多時會屙便
回復

慢慢就習慣
回復

樓主我隻盾同你隻龜既習慣都一樣,
每早10點左右就痾,我遲左起身佢都賴左,
不過佢好少會係自己睏覺既地方便便,
佢會係屋企個廳到便,萬一賴左,就要抹地。
所以,我一定會係10點前浸佢。(今朝就中蕉了)

仲有,我隻盾如果我果朝比得多佢食,
一般黎講,佢下晝就會痾尿,有時得閒既話,下晝就會浸多佢一次囉

回復