香港龜友論壇

查看: 1075|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

幫幫手 我想平收盾臂/星紋/ 豹b xd之類既卡美拉有無新手

樓主

我想平收盾臂/星紋/  卡美拉xd之類既陸龜有無新手set bb連箱     
其實因為我真係第一次養 想養好耐......唔係好知價 最好有人幫幫我啦   
星紋b/盾臂/ 豹/b最平幾錢左右   

可以+我msn傾
最好有圖
gigi2k2005@hotmail.com

沙發
你宣傳緊人地論壇- -
回復

板凳
卡美拉?
回復

地板
kahal22204 發表於 2011-8-15 02:58
卡美拉?

即係龜龜囉xd
回復

建議大家唔好放比樓主 見佢所講既野已經差唔多表明佢對陸龜 或者龜系無乜認識
可能會買一d水龜糧好似巴西龜甘餵tim- -
回復

唔該樓主都系去爬完文 再問下各位師兄先好再收啦...
甘樣唔單止會令你荷包心痛 仲會無左條生命- -
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-15 03:14
建議大家唔好放比樓主 見佢所講既野已經差唔多表明佢對陸龜 或者龜系無乜認識
可能會買一d水龜糧好似巴西龜 ...

其實都可以咁講......因為我真係好新手
我淨係知比佢食油墨菜 菜心 +龜糧 間中比d連皮蘋果佢食...
回復

古蘭修 發表於 2011-8-15 03:16
其實都可以咁講......因為我真係好新手
我淨係知比佢食油墨菜 菜心 +龜糧 間中比d連皮蘋果佢食... ...

其實養陸龜真系一個好大既學問
你就算養佢唔死 都唔代表佢健康...
就算佢大食 你唔控制份量 就會令佢隆背
建議你可以養隻黃頭先
仲有佢地都要曬太陽 所以你一定要必備一粒加熱既uva燈
因為對佢地食野 同消化都有好大既幫助 如果當日有太陽既話你就唔洗用uva
但當然世事無可能甘完美日日有太陽
如果你唔明就爬下文 爬完你就明我講咩
回復

霸氣浩 發表於 2011-8-15 03:23
其實養陸龜真系一個好大既學問
你就算養佢唔死 都唔代表佢健康...
就算佢大食 你唔控制份量 就會令佢隆背

其實黃頭係乜@@"
但係我真係好鍾意星紋果類龜龜><
回復

回復 霸氣浩 的帖子

UVA 可有可冇...但係要有UVB囉...! 唔好教壞人
回復

就算唔放 比我 我都想知下價錢><
回復

christal琳 發表於 2011-8-15 03:28
回復 霸氣浩 的帖子

我教壞人??你有無睇到我同佢講咩丫??
我話如果佢會帶佢地曬太陽既話 佢只需要有一粒UVA就得架啦
太陽更加唔系日日有  陸龜消化系靠熱力 令佢有活力既都系熱力 令佢有餵口都系熱力
UVA可有可無? 唔好教壞人PLS
回復

古蘭修 發表於 2011-8-15 03:32
就算唔放 比我 我都想知下價錢>

星龜/盾臂大約600-900
不過最好搵另既師兄陪你簡龜 因為都有黑店入面有病龜
黃頭就大約比較平小小 同埋 硬養D
因為我都無乜見人話養死黃頭的 - -
黃頭你自己系龜壇到SEACH下就有
回復

其實我去過水中情睇過  就係因為睇過先鍾意左><
店主都幾好人又肯教人 應該好安全
回復

christal琳 發表於 2011-8-15 03:28
回復 霸氣浩 的帖子

我想知你點樣教人 對於你果個陸龜SETTING 我真系無言左
無UVA 得UVB 請問你點樣加熱架^^
回復

回復 古蘭修 的帖子

油墨菜都ok.. 不過唔可以食太多.. 因為太高水份.
菜心...我未試過.
龜糧..最好水果糧啦~
連皮蘋果.. 最好唔好啦.. 其實夠營養的了..蘋果高水份啊..
太多水份同潮濕..好易令龜龜出現突然死亡...
因為會肺積水 ..... ><.

仲有..最好有uvb既燈啦...
一個月內分開加數次鈣粉落d食物到.. 之後撈暈比龜龜食.
咁樣就可以令佢好有效咁吸收鈣><

回復

其實宜家o既天氣黎講......開uvb燈就okay
因為冇開射燈都有28-30度
開埋燈加熱隻龜仔會好辛苦同時濕度都會唔多夠
只係有時候開冷氣就要用燈keep一keep溫度
不過日夜要做到有溫差
養龜仔要注意o既野真係好多
慢慢爬文了解下
唔洗咁急咁快就養
因為分分鐘隻龜仔仲長命過你
佢真係可以陪你一世架
回復

MarCo 發表於 2011-8-15 04:54
回復 古蘭修 的帖子

油墨菜都ok.. 不過唔可以食太多.. 因為太高水份.

水果糧做主糧!?
師兄 你都要去爬爬文
回復

黑椒仔 發表於 2011-8-15 07:24
其實宜家o既天氣黎講......開uvb燈就okay
因為冇開射燈都有28-30度
開埋燈加熱隻龜仔會好辛苦同時濕度都會 ...

其實佢地係要一盞spot light加熱去幫助消化
因為龜龜唔識自己制造熱能去消化食物
d人唔裝加熱燈係因為懶or做唔到 並唔代表唔需要~
如果你龜箱夠大 開左spot light都會做到有冷熱點效果
因為spot light加熱並不會令全龜箱加熱.......

師兄.........如果我講錯 請指出.....
回復

古蘭修 發表於 2011-8-15 02:52
...

你有去過水中情@@?
其實老細幾好人架 你可以請教佢 不過水中情d星龜就比較細隻
比較難養 但如果你近水中情 可以落去問佢需要d咩器材
再係個到添置埋先~買晒器材先入龜會比較好~

龜你最好買底甲8cm以上 爬地呢排有好多大size既星
個到d質素都ok 但就唔多粗紋 但要搵對花都有既~但價錢方面我諗都要過1100架~
(星本身係比較貴 大size會更貴)

龜b真係幾難養 所以勸樓主都係唔好入
再有咩唔明可以再問~pm問都可以~
回復