香港龜友論壇

查看: 2151|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

重新出發,西檸登場!!10月9日早上更新情況#16樓

樓主

話說前幾日西柚B死左之後我都傷心好幾日,但好彩有件事我只石金綠茶終於開口食番野但都係食6-7粒,暫時滿意,唯有慢慢來啦
今日我自己出左去行魚街,無意發現奇珍屋有3只西錦賣好平(唔知係唔係清貨),我就落手買左1只,他就係西檸啦,一抓起最活躍係佢,另外有只無開眼,1只抓上手就坐係我掌心到

不過西檸我頭先同朋友食飯留意到只腳好像有D事,回家便順道比中蜂睇下,原來有少少爛腳,回家我立即昸黃粉比佢浸

之後激死我,放落水立即上WC,再來係到食自己D屎,我就即刻比左1粒3色和1粒命脈,就係到狂追啦^^咁我都放心好多

希望他快高長大,健康!!

評分

參與人數 3威望 +7 收起 理由
地獄火 + 3 精美相片
火水. + 2 多謝分享
龜龜ying + 2 西檸龜~*

查看全部評分

回復

沙發
祝西檸健康成長!
回復

板凳
回復 Miai 的帖子

希望西檸龜龜keep住咁健康+大食啦~!*
一返黎已有51克嗎~~過多排好快變100克了
*多口一問:師姐唔係啱啱送左粟米比人嗎?咁快又入隻新龜龜既@@"*

心水清喎  發表於 2013-10-9 00:22
回復

地板
咁應該幾抵喎, 好想都出去睇下仲有無. 不過都係... 下年先, 過埋冬先
回復

靚靚師姐:我前天都見到奇X賣好平!
我上次就是到水XX處貪平買入西錦,回家後先發覺爛腳!
從未食過野,醫到現在肚都凹埋!
所以今次我好小心咁睇,全部都是有問題的!
我想可能是食左藥精神左,回家一兩天就打回原型!
從呢次教訓,與市價相差太遠都不會買!
希望師姐今次西檸無問題啦!

wow, 咁真係要小心 d. 分分鍾比心打左強心針  發表於 2013-10-9 00:24
回復

回復 龜龜ying 的帖子

係我去魚街前我先送左栗米再去魚街行下
呢個係第2只個魚缸來,本來無打算入,不過...奇珍個價錢太吸引了($80有找)我見3只就活躍係佢,在我見到西檸時候已經發現腳有D唔妥,唔想佢繼續咁慘便帶他回家,希望好好醫好+照顧好他啦>"<

你好好心地呀, 原來買前已見到佢腳有不妥, 想買番屋好好照顧  發表於 2013-10-9 00:26
回復

回復 waterboy 的帖子

等過左冬先,我家仲有D膠盒等佢對腳好我會換番細盒比佢曬下燈,晚上先放番呢個魚缸
回復

回復 Miai 的帖子

哦哦~~只係有d奇怪,所以好奇一問啫*^^"
$80有找的確好吸引啵~~*難怪你會心動的~~~*
希望西檸喺你悉心照顧下,隻腳仔可以快d好返~啦*

好,我會努力!!  發表於 2013-10-9 00:19
回復

回復 cys487980 的帖子

我都希望會無事^^

見到他一回家吃自己D屎,有吃食糧都放心D@@

哈哈~笑左XD~師姐加油^0^/  發表於 2013-10-9 00:33
回復

回復

回復 Miai 的帖子

其實真係唔怕, 佢會吐番出來 / 無事的. 起碼知佢有食慾, 會開口, 飢不擇食
回復

前兩天去有成十隻有多!不過個價真係...................

佢鋪入面缸內的苗都要$150+啦!
回復

回復 cys487980 的帖子

@@十只!!暈...8,9成係清位減價先咁平

我而家將西檸放左係陰暗D地方到見到係個大缸到4圍游,不過唔知係唔係D黃粉見效,係到有少少皮甩/飛出來,希望係好事啦
因為中蜂話個只黃粉係醫傷口(之前醫草女D膿包傷口)都可以醫皮膚病,頭先中蜂只係話少少,無話好嚴重,就叫我浸一星期睇下@@
回復

回復

回復 redcat 的帖子

@@師兄你日日行魚街?
回復

今早起身唔知係唔係西檸B未睡醒,開左暖燈見佢係D黃粉藥水到睡到只豬唔想動,安全起見我剛10分鐘前開左ReptoBoost比佢浸,打算浸一小時,一放落去立即飲水,再幾分鐘之後醒晒,比粒龜糧都咬(未食晒)

所以我計劃係每日浸1小時ReptoBoost+其他時間黃粉

不過見到佢有D透明既皮飛飛下,唔知係唔係好事??有無師兄可幫解答呢???
回復

希望西LEMON 好快無事~~
回復