香港龜友論壇

查看: 3768|回復: 33

巴西-六號.....呆樣+唔多食野>_<" ~~ (已痊癒:D)

話說男朋友養左2只巴西龜龜+1地圖. 大約2個月前分開左地圖黎養.因為隻細細粒咬d巴西殼. (見過幾十次-.-)..

到左星期一放假,我見個缸咁dirty, 真係又忍唔住同佢地大洗一下!
(事關.男朋友同佢媽媽既習慣係...3,4日左右先洗一次, 而每次洗都係..吸水, 之後抹下咁)
而我星期一洗既時候.我係將成個缸d洗倒晒..係大清洗一次..
換埋過濾器入面舊棉 (入面舊棉我見到都想嘔-.-)

洗既過程.我放左2只巴西係企缸, 六號仲好活躍, 時不時想爬出黎(我用個自制既筲簸箕笠住佢地)
咁呢....當時佢地2條友不斷痾a=..="..我一見到..就用花灑沖走d屎..
換完之後.因為我見佢地本身果個浮台好似對佢地黎講太細, (2隻上去都唔多夠位已經)
所以換左一個新既比佢地...咁ok啦..換完..佢地都望下個新浮台冇咩特別.
之後我地就出街....

到夜晚返到去..男朋友媽咪已經同我地講六號個樣好呆, 唔知做咩. 可能唔鐘意個新浮台.
咁好啦..我就換返個舊浮台比佢...點知..唔駛1分鐘佢就上返去..

咁初頭都覺得佢係因為個浮台所以呆樣同悶悶不樂.
因為平時佢地2個好顛..一見到有人..就永遠都會不停游, 游到d人行走佢地先會停.
咁我地就試下餵糧啦. 佢居然唔食!!!! =口=""..... (平時一餵糧佢係顛過另一隻龜好多)

到尋晚.我就同男朋友講試下..將六號放另一個缸餵糧... 佢食得1粒咁大把=_______="""
之後...而家我地都唔知點想好._."... 男朋友仲話佢有時會卒一鼻咁. 又冇丫大口呼吸.

而家暫時情況係: 有時會卒下鼻,呆呆咁..行下爬下..慢游
(2隻龜龜都是男性應該, 企見過幾次六號手震二號, 但二號冇so六號)
龜殼底9-10cm左右( 養左1年多d, 由細細隻開始養)
以下為缸的setting: http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=85207

大家有冇類似情況試過~>_<~救救六號仔~~thanks~

回復

除左卒鼻、呆呆之外,對眼有無神?會唔會落水打側身,甚至乎連水都唔願落,淨係留響浮台上面?
我隻細黃個幾月之前(岩岩到手)果排,都試過開口抖氣,後尾用過黑藥幾日兼長開燈照,就慢慢好番…
回復

回復 kittyapple38 的帖子

可能佢地唔慣咁乾淨 , 換左個新浮台, 即係唔係佢地玩開果個啦, 佢地可能鐘意迫迫貢, 唔緊要, 唔駛太擔心, 龜龜要適應新事物架, d野唔同左, 俾d時間佢適應啦, 龜龜鐘意玩心情, 有時我家果隻黃緣, 好似作病, 原來玩野, 嚇我, 多觀察就會放心的了, 真係有問題, 一定會看得出, 短時間係咁唔駛太擔心
回復

純個人意見,如果係我,我現在會確保好温度(28至30度),加暖管和燈再觀察吓。
下次換水不要有太大温差,希望你D龜快D好
回復

回復 paulwai75 的帖子

佢只眼..真係冇咁有神我地覺得...
不過就真係只有..卒鼻、呆呆樣咁._."
佢冇開口抖氣, 游水都冇側身架._."
佢又ok wor-..-"...又落下水又上下水咁...

只係唔多開口=..="
我成日口多問. 佢唔會係想生蛋or冬眠掛-..-? 哈哈哈~thanks~
回復

回復 Wing4147 的帖子

-___-" 係wor...我都有諗過..會唔會佢地唔習慣咁乾淨....唔鐘意冇臭味~.~""

同埋我地已經換返個舊浮台比佢地架啦._."

@@係?! 者係之後你冇理到佢..佢自己變返好? 哈哈~

我都有同我男朋友講, 龜大左..應該自痊能力會強d.再睇下情況先~
希望佢早日活躍返同食野啦...^^/~thanks~
回復

回復 TWO 的帖子

thank you^^/

我地一向有落暖管, 事關夏天有開冷氣, (長較30-31度)
燈都係...晚上8-12長開~
反而我而家擔心=..= 會唔會換缸個時..佢地咪喪痾a既...
佢一痾我就用花灑沖走d"a" 會唔會就係個下...凍親佢地~~
回復

平時好吃得,但突然唔多開口已經係
一個警號,可能你用水淋走D便便時
凍親佢,因為龜對溫度好敏感,
佢可能初起感冒,再觀察下有冇浮水
或微張口呼吸。
回復

你講得岩,先觀察吓,如有ching們講果D病徵,就可能要黑藥了,我覺得佢地一定無事
回復

回復 濛茶茶 的帖子

係既~~知道~thanks~~~

我都係怕沖佢地d "a" 個時zip一zip...
不過我用既係..和暖既水黎架._.""

回復

回復 TWO 的帖子

嗯嗯~~會睇多2,3日先再決定~~~謝謝你^^~
回復

嚇親,太乾淨,適應。
回復

kittyapple38 發表於 2013-10-16 11:03

佢只眼..真係冇咁有神我地覺得...

照計如果底甲得9-10cm,應該未有咁快會生蛋…
反而會唔會係因為天氣轉涼、想準備冬眠而無乜胃口呢?

X2  發表於 2013-10-16 12:24
回復

回復 JoeK 的帖子

堅架?! 者係太乾淨唔適應?=_="...咁..過2,3日...dirty返應該好d..哈哈~

先觀察2-3 日吧!  發表於 2013-10-16 12:25
回復

...我都唔知呢....如果係就好啦..
因為話晒佢都有食...不過只食一粒~哈哈~
回復

最多可以幾多日唔食野唔會死?

終於都自己開返個 account !  發表於 2013-10-16 16:16
d個柒頭皮就是六號龜的主人=_=" (p.s.我男朋友:p)  發表於 2013-10-16 12:26
回復

kittyapple38 發表於 2013-10-16 12:19

...我都唔知呢....如果係就好啦..

唔緊要啦~
Anyway…再睇定d先,我地人有時都會痴痴呆呆無胃口啦,放鬆放鬆…

^^/ 好~~知道..thanks~c兄~  發表於 2013-10-16 12:27
回復

kittyapple38 發表於 2013-10-16 12:18
回復 JoeK 的帖子

堅架?! 者係太乾淨唔適應?=_="...咁..過2,3日...dirty返應該好d..哈哈~ ...

師父~明白了._./ 哈哈~thanks~
回復

會唔會換水果時吹親凍親下, 或者用花灑洗個箱果時射到隻龜既頭, 鼻入水濁親, 加上換左個浮台唔習慣, 嚇親下, 唔敢上去曬燈長期浸水, 近排天氣比較涼, 可能有少少作病...天氣轉涼, 龜既食慾及活動會減少, 食少左野郁少左唔奇, 有繼續食野, 再留意多d應該ok~
回復

回復 wel524 的帖子

知道~~~THANK YOU~^^
回復