香港龜友論壇

查看: 3702|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

暖霧放濕機

樓主
請問有冇C兄C姐有用暖霧放濕機,效果如何,因冷霧放濕機開大了就Keep唔到温度,開細一點濕度只得20幾至30度.
回復

沙發
回復 klho 的帖子

我用Zoomed果隻佢D噴霧係凍凍地,用果時濕度都keep剁70至80%但温度大約跌2至3度左右
回復

板凳
唔知有咩邊隻機好用
回復

地板
klho 發表於 2013-11-28 06:02
請問有冇C兄C姐有用暖霧放濕機,效果如何,因冷霧放濕機開大了就Keep唔到温度,開細一點濕度只得20幾至30度. ...

我有用Sunpentown SU-4010可選冷暖霧放濕機, 但最終都系只開冷霧, 因為係夏天, 開暖霧之時加上加熱燈, 會溫度太高.

Keep唔到温度可以加大加熱燈既瓦數架. 你用一個比實際需要既瓦數大20-100%既加熱燈, 接上光暗制, 咁就任意調溫度啦.
回復

請問樓上師兄香港邊到有Sunpentown  賣???
回復

waiman c 兄希望你看到我的詢問,因唔知點解已經好久我用不到回復或引用的功能作答或問,我的龜箱是48吋,已有光暗,胆共300W,放濕機4升水,出霧滿意,我的問題就是開大火數温度高濕度低(就算將放濕機開到好似仙境霧都只有40幾濕度除非不開燈99%濕度也能做到),矛盾的是温度高濕度低,返過來濕度高温度就低,所以我就想買一個有暖霧的放濕機,火數不用開太大而有暖霧機,又能Keep到温度及濕度的要求.
回復

nozomiando 發表於 2013-11-30 04:16
請問樓上師兄香港邊到有Sunpentown  賣???

Sorry, HK我唔知, 我住係紐約. 但我見淘寶有.
回復

klho 發表於 2013-11-30 11:49
waiman c 兄希望你看到我的詢問,因唔知點解已經好久我用不到回復或引用的功能作答或問,我的龜箱是48吋,已有 ...

你要留意一下濕度你個錶對測加濕器既濕度準唔準.
我有三個外罝溫度探頭既溫濕錶, 它能記錄最高和最低的溫濕度, 它測室內濕度或非加濕器既濕度就+-3%好準.
但一開加濕器就全部都唔準, 濕度差異可到-35%, 所以我係用國產既Humidity Controller DHC-100+濕控, 既外罝濕度探頭為準, 放在同一位罝, 當濕控測到已到達80%之時都自動關加濕器啦, 另外三個溫濕錶, 都會示顯從未超過濕度48%.

冷暖霧機:

Sunpentown SU-4010 (2013版本, 里面約風扇, 從重型電風扇, 改成12v筆記本的小型風扇, 除左出風弱左3倍之外, 噪暗強大強左N倍)
http://item.taobao.com/item.htm?id=17748465086
http://item.taobao.com/item.htm?id=17953390007

欧兰普 CF-2658:
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=26729432393
回復

klho 發表於 2013-11-30 11:49
waiman c 兄希望你看到我的詢問,因唔知點解已經好久我用不到回復或引用的功能作答或問,我的龜箱是48吋,已有 ...

再補充一下, 以我自己而言, 我現在都不看任何溫濕度錶, 包括Humidity Controller DHC-100+濕控的濕度顯示我也不理它.
因為我發覺如用加濕器, 則看我那啡色防水瓷磚反轉的, 各區變深色程度來判斷會更準.

例如晚上, 我記住當龜洞內的龜背殼, 有一層人眼難見的薄霧水之時, (或放一片干紙巾去試, 在紙巾顯出有了水份, 卻又不至於濕透而有水), 瓷磚已變哪種深的顏色, (其實只要瓷磚一變深色, 就代表已有一層霧水在上面了, 這和風乾了的瓷磚顏色是很大又明顯的差別).

當瓷磚變深色之時, 用手摸瓷磚是不濕的, 龜洞內的龜背殼會有一層人眼難見的薄霧水, 這時龜殼已得到幾乎等於100%的濕度了. 所以我把加濕器用濕控, 調到瓷磚已變深的顏色但手摸又不濕, 讓龜洞空氣保持濕度50-70%之間變動, 亦即是空氣濕度50%之時, 龜殼的濕度也是100%, 所以我根本不管濕度錶顯示多少, 調整Humidity Controller DHC-100+濕控也是以瓷磚顏色來調, 不管濕控顯示是多少. 白天的加熱下是以剛超過風乾(不是哂干)了的瓷磚的淡白顏色為準.

回復

謝謝waiman c兄的回復,現在我都是用3個温度計連3個探頭分佈在左中右,我同意c兄的說法我比較相信探頭的温度,因温度表本身放在牆身散熱效果不好,會有高幾度的情況跟探頭比較(只是我的觀點),再者我覺得,我現有的温度計還算可以,因龜龜睡覺時只開部份加温,放濕機也相應減少放霧,濕度也能達到60-70%,其實我所憂慮是牠們活動時的濕度控制得不好(牠們在水盆可以浸上2-3個小時也不離開,所以才孝慮買一部暖霧放濕機.
回復

klho 發表於 2013-12-1 04:21
謝謝waiman c兄的回復,現在我都是用3個温度計連3個探頭分佈在左中右,我同意c兄的說法我比較相信探頭的温度, ...

我係指濕度錶, 唔係温度錶. 箱中用放濕機, 濕度錶測唔準, 係因為噴霧D水微粒冇時間空間去細化, 而比空氣中的水份子微粒粗好多, 不能快速平均分佈係果濕度探頭度, 所以濕度錶會顯示出比實際濕度低好多既數值.

回復

你所指的原來是濕度錶,無論如何謝謝你的資料及回覆.
回復

klho 發表於 2013-12-2 03:58
你所指的原來是濕度錶,無論如何謝謝你的資料及回覆.

如果你的箱是密封箱, 其實最好的方法是找一個非常高身又扁平的方形瓶, 例如某些花瓶, 然後買一條有溫度設定的, 養魚用的潛水加熱棒插進瓶內.
回復

回覆waiman c兄,我的箱不是密封箱,是斜面揭頂式的那款木制箱來的,所以可能濕度keep得不好呢!
回復