香港龜友論壇

查看: 4251|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

已共你一年 記憶亦同樣新鮮 ^ ^~ [[激多相!!慎入!!!]]

樓主

約於6年前, 在中四時的一個Bio Field Trip令我認識了牠--盾臂龜。
那時, 我去了長洲明愛陳震夏郊野學園, 在平台上發現3隻龐然巨物!!! 3隻啡色巨龜 !!(對爬行動物認識甚淺的我 其後才得悉牠們是 全球第3大的非洲盾臂龜/蘇卡達象龜)
去一去相先 (當年手機沒那麼先進, 影得唔多-,-)

當時我對龜既認識只有小時候養過一會的巴西龜 以及電視看過全球最大的陸龜 阿達拉伯象龜...
第一次親眼看到如此巨型陸龜, 走路異常迅速, 背上硬殼&臂上刺盾 更散發出霸氣粗獷之感........
頓時被牠們深深吸引著

於2年前, 機緣巧合下, 經過了從沒走過的金魚街........
被我發現了 6年前深深吸引著我的盾臂龜 @O@!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 既超級迷你版!!!
那一刻才知道原來牠們是可以飼養的, 真心興奮非常
跟住番去馬上爬文, 發現原來飼養陸龜係一門咁高深既學問@@ (同時亦中晒毒!!)
保溫 UVB 排酸 補鈣 低蛋白 浸水, etc. 雖然複雜就複雜左D, 但仍無減我對盾臂既熱誠!!

(其間, 我叫埋女朋友陪我一齊去魚街睇龜b, 佢初頭都只係對毛茸茸既白兔有興趣, 後來我不斷send各位師兄師姐D得意龜b 既相俾佢, 佢終於俾咁可愛既龜b打敗, 而家佢都成日上呢個網睇post  想係到多謝我呢個咁好既女朋友^3^)

終於到正題 =3=""   
係入龜前一個星期, 係藍3黨到買晒setting (後來先知被佢地据= =)

最後就係 2013.1.4 (愛你一生一世) 入左人生第一隻陸龜--小果凍!!!

去到新屋企, 好好奇咁走黎走去

沖個靚涼先!!
做乜"的"起我
抹乾個身, 唔好冷親

搞咁耐!! 終於開餐喇!!!

上天台, 晒住太陽開餐

2013.2
出黎啦!! 小果凍!!! XDD
有好多比卡超同伴陪你架

一齊開餐!!
霸氣登場!!!

2013.3
你有冇長大到呀

2013.4
學人去溝仔

2013.5
大到爬到上黎喇!! 睇佢幾嘆

2013.6帶落平台玩下先 小心D呀你!!

俾我食...

俾我食.........
俾我食啊!!!!!!!!!
小果凍, 你幾時先肯進化大果凍, 變得visible D ar??! 我就黎搵你唔到喇

2013.7

2013.8

2013.9

2013.10
換左人造草皮, 方便打理

2013.11

2013.12

圓碌碌

一周年喇 ><!!!!! 雖然小果凍大得好慢, 但一直以黎都算係健健康康 食得走得訓得屙得~~
希望你一直健健康康, 快快樂樂咁繼續同我一齊生活啦

食唔食得架呢

愈大愈百厭, 開始禽高禽低... 反左車又要反唔番

多謝各位咁有耐性睇小弟既分享睇到呢到其實養落先發覺, 理論與實踐真係兩回事!!
呢一年黎, 一路養, 都keep住有野要改善, 包括底材, 通風, 微環境溫濕, 食物, 份量 等等等等, 不能盡錄。
不過我意思唔係 文都唔爬 就走去養, 咁只會害左隻龜!!  只不過 當爬文爬到一定程度, 有一定認識, 就去養啦!
養既時候要放多d時間&耐性落去, 觀察多d, 虛心請教, keep住學習, etc.

而最重要既就係, 任何時候 都要記住當初點解要養佢! 好好愛錫你既寵物!!
因為 "佢可能只係你其中一隻寵物, 但你呢位主人就係佢既一切!!" (from somewhere =v=")

在此謹祝各位龜友的寵物同小果凍一齊健康快樂咁成長!!!

評分

參與人數 8威望 +14 收起 理由
Tonzikata + 1 LIKE!
Uncledash + 1
龜媽 + 2 多謝分享
地獄火 + 3 原創內容
快快長大吧 + 2 寫得好好XD
samyung0117 + 2 再接再勵
samwong4949 + 1 多謝分享
samuelyam + 2 LIKELIKE!!!

查看全部評分

回復

沙發
長洲我前排都去過~依加多左幾隻細啲
回復

板凳
好正呀
回復

地板
好靚既盾B
回復

可愛盾B,祝佢快高長大
回復

好可愛~ 等我努力搵錢買間大屋之後養盾b先! (可能要下世先買到.....)
回復

努力,唔好停!
回復

好有心機goodgoodgood
回復

可愛小B開始學習霸王氣
回復

LIKE爆!!!!師兄加油!!!
回復

非常多謝各位嘅觀賞,支持同祝福呀
回復

好正。
回復

一年大左幾多啊師兄?
回復

超有心機呀!
回復

加油呀!!!有你咁好嘅主人,真幸福!!!
回復

回復 mkmc 的帖子

2013.1.4 -> 2014.1.4
底甲: 5.5cm -> 7cm
體重: 50g -> 201g
回復

好sweet
回復

好正呀!!!!!!!
回復

希望佢大快D
回復