香港龜友論壇

查看: 6813|回復: 169
打印 上一主題 下一主題

又搶奶

樓主
本人樓下某超市經常缺某只牌子奶粉,原本以爲擺出來俾人買曬啦!念住等下次再買點知一等再等都係甘樣,點知有次俾我見到原來係一拆箱就俾坐係超市門口的一班長者買曬跟手交俾收奶的一位阿姐(應該係水貨客),我念應該係一條龍服務的,如果吾係點會未擺貨D阿婆都會知有貨返,請問各位龜友可以點做,投訴超市有無用?THX................

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
boap + 1 蝗蟲當道,無辦法

查看全部評分

回復

沙發
買其他牌子咪得,做咩要專買一種?
回復

板凳
回復 我愛爬蟲類 的帖子

好似食下S糧Z糧M糧咁?
回復

地板

去藥房唔會平D咩?
回復

maoma 發表於 2014-1-14 18:57
本人樓下某超市經常缺某只牌子奶粉,原本以爲擺出來俾人買曬啦!念住等下次再買點知一等再等都係甘樣,點知 ...

部份奶粉商好似蘋果咁...
賣貨對象無指定. 佢同香港人無感情, 理得你係香港人定中國人... 佢地只知市面需求量100件, 佢就只供應70件. 如此一來30個人就會到處撲貨, 造成渴市假象, 變相免費宣傳.
另外人地供貨都係傾斜俾大陸, 例如跌路沿線同北區係佢地銷售主力, 鬼叫個啲牌子大部份都係國內買, 你係香港人又要捧嗰啲牌子又有乜好怨... 人地唔似志在香港用家市場
另外, 人地排隊俾錢買, 超市又無限制唔俾你排, 你可以點投訴? 投訴人地排隊買倒你想買嘅嘢???
如果你唔係新移民而且有港人小朋友, 我講你知奶粉商有做嘢幫你(或者塞住你把口), 就係登記左就幫你預留合理用量, 保證有貨同夠食嘅. 再唔係唔想煩, 你同啲公公婆婆講你收貨, 俾人再出多兩蚊, 公公婆婆都爭住賣俾你啦, 你要一萬罐都有...

回復

ki0110 發表於 2014-1-14 22:17
去藥房唔會平D咩?

美嘟臣萬/屈會比大部份藥房平. 之前有報導沙田藥房賣5佰, 但公價2XX.

回復

標題用[搶]字形容...
其實人地如果真金白銀買合理合法買賣, 係俾錢買銷情好最多叫搶購, 偷同搶就係犯罪, 咁樣講或多或少係中傷人醜化人, 但只係因為自己唔願意遵守規則花時間去排隊.
我見到香港人近年野蠻化(唔係針對任何人), 真係好心痛及不滿. 我地香港人以前唔係咁...
回復

回復 maoma 的帖子

打電話訂啦..免費送上門!!!
回復

依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦
回復

boap 發表於 2014-1-15 10:37
依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦

俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

一個香港人, 見到人真係搶嘢, 應該安全情況下幫手捉賊, 或者打999。而唔係現實就䄂手旁觀, 網上先仗義執言; 而且道理靠屈返黎。。。

話時話, 我地香港衣同食90%以上都係同大陸買, 如果國內人話香港人係搶大陸物資, 大家又調唔調得返轉???
回復

herbalchung 發表於 2014-1-15 16:25
俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

消費唔起? 依家邊度有人話消費唔起?
依家講緊係啲大陸蝗蟲,搶到人哋完全無貨,奶粉都無,就快連屎都無得食呀!
香港衣食靠大陸? 哈哈,唔好笑死人啦。無咗大陸會死呀?
全部係佢哋自願出口搵港人錢,香港有試過搶到佢哋無貨? 要加價咩?

你咁擁抱大陸,快快搬返上強國住啦!!
唔好等啦
回復

咁都唔係搶? 咁係乜?
人人都話佢哋係搶囉
朝朝早排隊輪奶粉
咁都唔係搶呀?
唔好扭曲完道理之後
又姓屈
回復

回復 boap 的帖子

首先, 香港一直都係屬於中國, 曾屬於英國只係暫時性殖民地.
今日我可以講個秘密你知, 香港已回歸中國.
我地身處嘅地方係叫香港特別行政區. 唔係一個國家.

要講搶, 英國當時真係搶左香港. 我地國家同意但唔願意, 香港人更變成下等人.

奶粉有錢幾多都有. 咩奶粉你身處香港買唔到?     
美素123? A+123?. 你話完全無貨係完全無根據, 你肯出錢我可當全香港人面前證明, 你先出$300每罐, 我可以合理時間內係公開合法渠道幫你買一千罐.(要試, 請過新年之後)
如果有錢就有得賣, 就印證倒奶粉唔係市面無貨. 情況等同香港近年樓價貴, 大家怨就怨樓價高買唔起, 唔會話無樓賣. 完全係兩回事.
奶粉最終流向國內係奶粉經銷商、藥房、連鎖個人用品店共同營銷策略, 遊客區分貨係特別多, 有出開街有分辨是非能力就有目共睹. 重有, 奶粉又唔係香港造, 唔係香港物資, 講搶都係香港人國內人共同搶原產國.
須重申, 據我所知. 搶係唔會俾錢嘅. 佢地絕大部份係買. 可能香港歷史上真係有一兩個人搶過奶粉, 我就唔知囉~~
經香港賣奶粉去國內, 奶粉生產商一年可以賺好多個億. 如果香港只有本地市場, 按香港低出生率粗略估計賺盡都係幾千萬. 奶粉商係做生意唔係做慈善. 基於以上, 反正都係賣俾中國人, 我相信生產商好渴望爭奪國內市場.
至於係唔係就嚟屎都無得食, 基於我唔認為屎屬於我認知當中人類正常食物, 我就唔同你分析研究.{:1_1:}

無左大陸香港唔會死. 問題係生活唔係只考慮生存死亡, 就算做露宿者好多物質野無而且生活痛苦都可以有100歲命. 但生活選擇同質數可以差天共地. 唔好講咁多, 吹就係人都識, 你如真係覺得依家年代身為中國人係香港住無大陸可以無大影響, 兼夾咁討厭自己國家, 不如發個毒誓[三年唔用大陸野同可選擇情況下唔直接間接受惠於大陸]嚟塞住我把口. 如果係曲線教人愛國就算喇, 衷心多謝{:1_1:}

記得報紙調查六成水貨客揸香港身份證, 而且由政府、公共交通機構、商戶同無數打工仔一條龍鋪路賣野俾大陸, 香港人自願都佔大多數. {:1_1:}
最多反對聲音都係少數政黨同一個網絡青少年論壇當中一大部份人. 無疑佢地以反賺錢, 有英雄感時間又多, 引致香港好易到處都聽到反對大陸所有野嘅聲音. 但係我又接觸倒市面其實有更多冷靜和平嘅人接受同歡迎國內人囉. {:1_1:}
奶粉無係香港經銷商飢餓營銷手段, 貨少唔係荷蘭新西蘭唔夠牛或者啲牛副奶細, 而係佢地扣起唔出貨. 幾次奶粉於市面貌似缺貨時經銷商都係同社會交代庫存足夠.
市面100罐需求只供應70罐, 30個客就客就到處撲貨, 變相製造免費宣傳、增加銷量同有條件加價. iphone都係行呢套. 本來香港人大部份都知, 喺國內買個班人先咁捧呢類商品場, 我唔知點解我要講唔係秘密嘅秘密俾你知. 希望其他人唔好笑我後知後覺.{:1_1:}

我正住喺中國其中一個地方-香港特別行政區. {:1_1:}
同理, CHING點解唔考慮吓, 揸住本英國國民括胡弧遺棄護照返去英國同英國人互相照應, 或者其他地方, 謀求更好發展? 至少唔會成日對住蝗蟲同我呢種五毛咁眼冤啦. {:1_1:}

CHING, 我好鐘意你俾今次機會我同你和平理性同你討論, 多謝.{:1_1:}

回復

boap 發表於 2014-1-22 19:26
咁都唔係搶? 咁係乜?
人人都話佢哋係搶囉
朝朝早排隊輪奶粉

我去麥當奴同等巴士都排隊.
真慶幸我從來冇俾人話我買到人地下晝無早餐賣、無搭哂啲巴士攪到變左無通宵車.

...
如果你話佢地比較多打尖我都無話可說吖...
真係唔知係咪CHING你曲線緊我真心@@
回復

回復 herbalchung 的帖子

下? 你咁樣叫做講咗嘢呀? 回歸咗又如何?
回歸咗就要做中共條狗,出賣港人利益?
任蝗蟲搶走晒啲杯麵?奶粉?紙尿片?幼稚園學額?
英國搶唔搶香港都好
無可否認,係英國令香港走向輝煌
七八十年代魚翅撈飯
無英國人? 我諗你應該文革俾人批鬥死咗好耐啦
你出街仲俾啲差佬收緊黑錢

有錢有得買代表唔係無貨? 呢個笑話來架?
連啲大陸人都唔敢否認自己搶緊人嘢嘅事候
居然有人喺度咬文嚼字
死撐呢啲係買,唔係搶,
其實就同孔乙己一樣
話自己竊書不能算偷
基本上並無分別

如果你係一個香港人
我真係覺得好可悲
希望你呢世都唔好生子女
如果你個仔女
奶粉都無得食
無學額之下,
書又讀唔到
個老豆老母仲震震有詞
話唔係搶呀
我用一千蚊都同你買到奶粉返來俾你食
真係可悲又節墮

所以話中國人奴性思維
好鍾意做奴隸
真係講得無錯
你真係好理性又冷靜和平喎
回復

孔乙己
你繼續努力死撐啦
香港人眼睛係雪亮嘅
回復

boap 發表於 2014-1-24 18:13

下? 你咁樣叫做講咗嘢呀? 回歸咗又如何?

講左, 重有道理過你好多.

回歸左不如何. 只係有權名正言順完全屬於返自己國家.
賣野俾國內, 一個願買一個願賣, 你話一個願打一個願挨都好. 係互惠亙利嘅.
你是非觀念扭曲等好緊要,
就好似有對夫婦瞓埋一齊, 有外人硬要話個男人強姦咁.
依家現實係國內人消費同帶俾我地香港嘅貢獻. 比其他地方旅客夾埋多十倍都唔止.
港人直接間接受惠於中港貿易者, 或者話靠中國大陸先有依家工作嘅香港人, 無七成都佔一半.
當然我唔係為利益先講. 愛家愛港愛國係我地中國人香港人有良知人嘅根本本份.

以上, 何以見得變成左[中共條狗]? 點解搵唔出道理就要作啲帶貶義形容詞矮化醜化講道理和平理性嘅人, 要標籤愛國嘅人等人唔能夠愛國, 一愛國就俾人屈...

魚翅撈飯我未出世無經歷過. 不過以我所知雖則發生係英治時期, 不過唔係因為英國人令香港人撈. 而係股票市場瘋狂抄起先有人撈. 股災時亦有史無前例瘋狂跳樓, 不過我都唔會野蠻咁入英國數. 20世紀社會進步係全球化. 當今中國經濟發展更係史無前例咁快.

文革要錯, 係毛澤東一班人嘅錯. 中國人都係受害者. 但受害者今時今日又被人講成有罪, 真難理解.{:1_1:}

我諗你真係唔知, 國內貪污問題嚴重. 但以前英治時期香港都係到處貪污. 你唔知以前警務人員都係買位? 收左片就一層一層交上去, 再俾鬼佬警長?{:1_1:}
以前連消防員都要俾錢先開喉救火... 嘉利大廈死咁多人如果唔係佢地收錢就對消防要求隻眼開隻眼閉, 會有咁嘅悲劇? {:1_1:}
點解以前咁多咸水樓同短椿? 搵人命教飛{:1_1:}
好笑... 以為英國人係好...

香港唔係貪污問題嚴重, 就唔會有廉政公署. 好多人掉轉因果以為有廉署, 所以香港廉潔... 就算廉署自己都貪啦{:1_1:}

邊個真正嘅[大陸人唔敢否認自己搶緊人嘢]? 講法新穎有趣, 但有無來源可以俾我見識?{:1_1:}

竊書不能算偷, 不過我不竊亦無偷.
無搶都唔可以屈做搶.
我係香港人要維護社會公義, 堅決拒絕野蠻化不理性批判行為, 此乃同時影響中國人香港人國際形像.{:1_1:}

奴隸同愛國講道理佔不上邊. 你諗到點解唔可以愛國同維護公義我再回覆此點.{:1_1:}
回復

herbalchung 發表於 2014-1-24 19:17

下? 你真係幾搞笑
我幾時有唔愛國
不過有人硬要將愛國同愛黨混為一談姐
我愛國,但我支持結束一黨專政

明明講緊搶奶粉
唔好借啲意又玩偷換概念
又老屈又上綱上線啦
搶就係搶
係鐵一般嘅事實
我真係鄧你嘅子女可憐
居然有人歡迎大陸人任搶

回復

herbalchung 發表於 2014-1-24 19:17

係囉,毛澤東餓死幾千萬人,又玩文革,鄧小平搵坦克車死數以萬計學生
咁先至係好架嘛
我都要跟你學下嘢
一切都係共燦黨最好
萬歲萬歲萬萬歲
大家繼續搶奶粉
回復

你有無仔女架
好明顯係無啦
如果有
照計唔會咁狼心狗吠
講得出呢啲
唔係人先至講得出嘅說話
回復