香港龜友論壇

查看: 2840|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

如果想養黃緣.......

樓主
各位師兄師姐, 本人養開水龜, 但想大地回暖後入黃緣飼養, 如果要求簡簡單單的setting要購買甚麼, 轉冷時要時否要加暖膽長照? , 他們進食在水盆中?還有甚麼要注意. tks tks
回復

沙發
係熱天時,我用假草皮,射燈,山洞,水盆!
我通常將食物放响紙上,然後放落缸俾佢食,食完拿走,甘樣乾淨d。
冬天可用暖膽,身體强壯可冬眠!
回復

板凳
回復 elaineleung 的帖子

Tks 師姐, 我會起回暖再爬多D文先入, 其實轉冷時洗唔洗同佢沖暖水涼
回復

地板
我清缸一個加大水盤(可自由出入)夏天冇用燈,冬天一個陶瓷膽,盡量一星期曬到一次太陽,拎出黎餵,

緣真係易養又好玩
回復

回復 ki0110 的帖子

TksTks哦, 其實我最怕係溫控, 特別係冬天, 黃緣唔洗用暖管方便好多
回復

dannyhima 發表於 2014-1-15 11:41
回復 elaineleung 的帖子

Tks 師姐, 我會起回暖再爬多D文先入, 其實轉冷時洗唔洗同佢沖暖水涼 ...

可以浸下暖水,刷下背!!!
回復

elaineleung 發表於 2014-1-15 11:26
係熱天時,我用假草皮,射燈,山洞,水盆!
我通常將食物放响紙上,然後放落缸俾佢食,食完拿走,甘樣乾淨d ...

我都用過假草皮,不過佢地係咁食D草(好蠢),觀察左三日都係咁就清缸算,好彩痾返晒出黎
回復

ki0110 發表於 2014-1-15 11:58
我都用過假草皮,不過佢地係咁食D草(好蠢),觀察左三日都係咁就清缸算,好彩痾返晒出黎 ...

我果d又冇喎!!!!!
回復

我爬文見過有人用泥或水苔, 但我屋企本身好易"惹蟻", 所以有唔係太想, 因為驚如果有蟻有蟲會令佢地皮膚有問題
回復

假草係硬膠都吞到?
回復

我隻緣無用燈過冬係室內養,冬天加水笞盤,廈天咩都無用
回復

見意樓主幫襯d 有名氣既人買龜, 因為小部份龜友會比平時市價平小小咁賣病龜

等小弟分享下家中緣既養法啦XD
小弟係魚佬店內買左環保布氈,可以清洗既,不過需要幾日洗一次先唔會臭
平時細龜一百克以下一日一餐,大過一百克既二至三日一餐
一百克以下冬天加暖燈,一百克up 放水苔冬眠,定期加水,醒左唔理,唔餵野食
回復

回復 殺破狼 的帖子

TKS TKS提醒, 我諗住去"名氣"較好龜店入, 但吾知點揀, 冬天如果用暖膽只係得一個暖點OK嗎? 冬眠你話定期加水係加個水盆還是直接加落D水苔到?水苔應該唔會惹蟲蟻架可?,
回復

水苔用命脈牌比較污穢,味濃,易惹蚊。但價錢平。
回復

回復 dannyhima 的帖子

水苔冬天就唔野蚊,但一暖就見到蚊仔, 其實用泥養都唔會野蟻,除非你有食物留左係泥度,暖點一個就夠,龜龜覺得夠暖就去凍小小既地方,唔會有問題的,濕水苔,水苔唔濕會吸左龜龜d水聽聞
回復

if you use moss..its going to attract flies and other insects...so might need a different method for summer and winters.
回復