香港龜友論壇

查看: 1998|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

我家小龜生活照 - 第3擊

樓主

又係我, 小龜啦!!  今日係mama baba帶左我返屋企 一年喇!!
上兩個我既生活照既post:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=78573
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=84086

我又大左好多, 宜家差唔多有baba隻手掌咁大喇(唔計手指)
底甲有成7.1cm長, 重133g, 我有冇超重?  >_<
(我一年前返屋企時得4.5cm & 差唔多唔夠50g架咋)

但唔知點解比起上個月 138 g 我輕左少少,
係個磅壞左? 定係正常呢?  (但我冇刻意減肥架咼XD)
宜家逢星期一三五日食野, (以前MAMA見到我好餓好想食野個可憐樣就會俾野我食, 星期1-5同日都有野食, 得星期六冇野食)
宜家食大紅花葉加m糧水果糧

之前差唔多一個月前 好似餵口差左, 食少左野
唔知係咪凍冇胃口, 每日都食唔晒啲野,
食幾啖就走開, BABA見我浪費食物就會擺返我上隻碟, 但我都走開唔食xd
BABA曾經有驚過我係咪唔舒服所以唔食野架, 又冇以前咁活潑好動咼, 成日就咁坐喺一邊唔郁, 好彩過左一排我就生猛返,
可能真係因為凍啦xd

我宜家成日同小貓玩,之前去MAMA屋企同佢隻貓貓玩
宜家就同BABA隻貓貓frd左, 成日玩, 佢好熱情架=P
以前好驚佢架, 宜家唔驚LU

希望快啲回暖啦,我想BABA帶我落街曬太陽行街街呀!!><
今日終於暖返少少, 又有太陽, BABA帶左我落去散步一陣^_^
我最中意就係不停咬地下牆邊既粒粒石仔

我成日咬空氣, 仲成日中意咬BABA既手指, 睇下我幾猴擒

啱啱訓醒, 打個呵欠先

照鏡先, 我好貪靚架=P 睇下我幾靚靚^^

柯屎先
呀澤話豹龜唔中意沖涼, 但我覺得好舒服咼, 又可以柯好多屎屎,柯完舒服晒, 沖完涼仲胃口好啲又即刻有野食
我柯好多架!!沖完涼特別好柯, 一日柯得多過成星期... 之前我試過一星期冇柯屎, BABA驚我唔健康, 好彩問過呀澤話豹B一星期唔柯都正常既~

為食既我, 一見到有野食就梗係擘到個口大一大啦!

有野食嗰日我就會好早訓覺, 但冇野食嗰日就好晏都唔訓架我,  係咁撞個窗要baba俾野食=P

爸爸聽呀澤講就快換糧, 係咪又有新既好野俾我食xd

個山窿就快唔夠我住喇, 我大個得咁快~

前兩個月左右BABA先換好過晒啲setting, 換左地氈唔再用陶粒紅土,, 燈較返高啲, 之前好熱, 又買左個新既噴霸機幫我加濕
之後爸爸話會轉人造草皮咼, 好似好舒服架咼^^
btw, 我成日捲落地氈底 唔知係咪因為曬得淛呢

以前我好中意爬樹樹架, 不過BABA收埋左棵樹, 可能驚我爬左上去會跌落黎跌親啦

之前偷聽過MAMA BABA講過話想養多個細佬妹同我玩,, HEHE 係就好喇, 應該冇咁悶=P
但BABA驚我交配, 呀澤話好似2歲先開始會, 仲要好似5歲先正式會有繁殖, 係咪真架??

好多謝呢度既哥哥姐姐教左BABA咁多關於照顧我既野,  佢有乜唔識都喺度努力睇努力學~ 我見到佢咁生性我都好開心XDDD  
以前淨係MAMA理晒我架咋, 宜家MAMA忙, BABA都識自己一個陪我玩, 養好我=]
不過好彩, 呀澤話原來豹B唔好攞上手玩, 因為有機會嚇驚而有機會腸胃炎, BABA之前唔知, 好彩我健康強壯大膽咋!!!=P

我宜家咁大個咁大隻仲叫做小龜. HEHE 係咪好得意呢......................................
哥哥姐姐, 覺得我可愛得意既話, 加多啲分俾MAMA啦=] ^^

評分

參與人數 5威望 +8 收起 理由
samyung0117 + 2
Johnson + 1 精美相片
yanyanchung + 1 精美相片
polar9212 + 1
地獄火 + 3 原創內容

查看全部評分

回復

沙發
新一年身體健康!!!!!!!
回復

板凳
龜龜超可愛
回復

地板
回復

very nice n sweet.........
回復

點解去地毯底。。
係因為龜既本性。。
掘洞。。。。
回復

隻貓好肥好靚。
回復

越來越靚
回復

回復 yuki小龜 的帖子

非常趣緻 ....................

回復

爆白中
回復