香港龜友論壇

查看: 2787|回復: 18

龜眼有事!! 求救!!!

DSC_1045.jpg DSC_1046.jpg 求救求救!!
隻龜最近隻眼又紅又腫... 滴左2次龜精靈都唔得...

我今日去左買以下呢隻眼藥水...
想請教下咁多位ching, 佢一開入面有3樣野...
請問係有咩用同埋係點用呢? 唔該咁多位幫幫手, thanks!

回復

U should use the middle one n follow the instruction. the other 2 bags are sample food n water cleanser
回復

TakTak 發表於 2014-2-4 23:04
U should use the middle one n follow the instruction. the other 2 bags are sample food n water clean ...

咁係直接滴落眼定係點用?
要唔要乾養??
thanks ching!
回復

direct drop to turtle eyes...n dry the turtle... sorry i dont know how to type chinese
回復

TakTak 發表於 2014-2-4 23:15
direct drop to turtle eyes...n dry the turtle... sorry i dont know how to type chinese

明白哂! 唔該ching!!
想問得再仔細D,
我而家幫佢滴左, 如果乾養佢一晚有冇問題?
同埋我要返工, 只係早晚幫佢滴會唔會冇效?
thanks!! ching!!
回復

i cant remember the dosage... should be 2-3 times a day for few days.... do your best lah..c hing.. good luck
回復

TakTak 發表於 2014-2-4 23:29
i cant remember the dosage... should be 2-3 times a day for few days.... do your best lah..c hing..  ...

learn more! thanks TakTak ching!
回復

I used this eye drop b4 n cure my turtle few years ago.... blind more than 10 days.. n finally recovered .It take time. good luck
回復

樓主我都係用緊泥支野幫隻龜醫緊 但個幾星期都未有好轉= =
回復

oxstudent2 發表於 2014-2-5 15:02
樓主我都係用緊泥支野幫隻龜醫緊 但個幾星期都未有好轉= =

咁大鑊!?!?!?
你點醫, 分享下啦
回復

你隻龜好番未呀? 隻藥有用嗎? 我隻龜的眼都紅紅腫腫呀
回復

柯南媽 發表於 2014-2-6 09:14
你隻龜好番未呀? 隻藥有用嗎? 我隻龜的眼都紅紅腫腫呀

用左2日jar...
我爬過文... 好多ching都話應該冇咁快好返...
冇得急... 要時間
回復

回復 @雷@ 的帖子

希望你隻龜龜快些好番啦!
回復

柯南媽 發表於 2014-2-6 16:28
回復 @雷@ 的帖子

希望你隻龜龜快些好番啦!

Thanks!!
咁你隻龜又點呀? 有冇用D咩去醫??
回復

@雷@ 發表於 2014-2-6 16:40
Thanks!!
咁你隻龜又點呀? 有冇用D咩去醫??

我隻龜仲開到眼, 但好紅, 又腫, 佢這兩日成日用手卒眼仔.....
滴了一日龜精靈, 未見好轉, 希望遲些會好><
回復

柯南媽 發表於 2014-2-6 17:47
我隻龜仲開到眼, 但好紅, 又腫, 佢這兩日成日用手卒眼仔.....
滴了一日龜精靈, 未見好轉, 希望遲些會好>< ...

開到眼都幾好呀~
俾D耐性~
如果真係一個星期都唔好就不防試下用其他藥, 又或者帶佢睇醫生
回復

@雷@ 發表於 2014-2-6 22:16
開到眼都幾好呀~
俾D耐性~
如果真係一個星期都唔好就不防試下用其他藥, 又或者帶佢睇醫生 ...

謝謝你! 本身book左今日去睇醫生,但今朝見佢消了腫,所以再睇多幾日先!

我問過只睇醫生都是二百蚊,如果你龜龜仲唔得都考慮下去睇><
(未計藥費)

我想買些營養液給龜龜,有沒有介紹呀?謝謝
回復

試下呢隻眼藥 GENOPTIC Eye Drops 5ml, 好返要即停用.
回復

只要只龜仲肯食野就可以慢慢醫,有個龜友醫只白眼巴西,已經接近一個月都未開眼,眼已經消腫nog。
回復