香港龜友論壇

查看: 1237|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

請各版主和龜友們幫幫手…………………………!

樓主
龜大忍和細忍上個月開始,出現底甲和背甲問題,

星期前已開始用碘醫治,不過未見好轉,好似還嚴重了!去圖大家睇睇!

合所見,有以下兩個問題請教:

1:自問水質環境都唔錯,其它愛龜完全無問題!何解祇有忍者出問題?
     同時想問一問是什麼情況會出現呢種情況,好等日後能及早預況!

2:現在我用碘已一星期,豪無進展,反而病情日益加深,我現在應如何處理?
     有什麼藥可用呢?

煩各位有呢種經驗的龜友們多多賜教小弟,幫幫新手的我,感激萬分!謝謝!

p.s 愛龜們仍然大食,無其它異樣!
回復

沙發
亁養先,放落水爛得重勁,水清五代表水質好,濾筒好易藏菌.點醫就等勁人教同爬多D文.
回復

板凳
回復 10qpalzm 的帖子

謝謝師兄!
回復

地板
始終太多龜一齊住,唔知師兄幾大個缸呢?我相信係因為花旦攻擊大細忍,令佢兩隻塊甲被咬下,底甲可能被傷後水質感染,仲有種種龜對水質要求不一,所以唔見意一齊養ps:小弟五隻龜都分開三個龜缸養

見意將大細忍壞死既甲去除再塗藥水
回復

回復 殺破狼 的帖子

謝謝師兄教導,現已分開養,我都認為是花旦所為!
大缸是 24吋!再加兩個 16吋!現分三個缸養!
回復

1。隔離
2。吾好挑爛肉
3。用雙氧水消毒上下甲,可用棉花,用後可能有泡,不用擔心。
4。(輔助)如果龜龜肯進食,可在糧中餵多元維他命(eg:善存),包括A,B,C,D,方法如下,將維他命丸壓成粉,分量半隻手指尾甲,加入適量水,加入適量龜糧,餵7成飽好了,你懂的_
5。建議多曬太陽,清晨或黃昏,不要中午。
6。用稀釋聚維酮碘,用棉花棒沾少少消毒傷口及其周邊。
7。準備一個清潔小紙盒,讓他靜養,先鋪一層保鮮紙,別太多,然後再鋪棉花,沾水,濕濕地已OK,再滴1~2滴碘,把龜放上靜養。
8。掩上蓋,千萬千萬要留通風口。
9。龜每天都要浸水,水溫27度,水位高殼邊少少即可,早晚2次(不要凌晨/深夜),每次約15分鐘。
10。重覆以上
10。浸完用清潔的棉花抺乾身。
回復

回復 petervista 的帖子

無言感激!謝謝師兄!
回復